piątek, 02 grudnia 2011
Zapraszamy na nową stronę blogu Dziecijedza.com
Wszystkim miłośnikom naszego blogu dziękujemy z całego serca, że byliście z nami:) Wasze komentarze nie raz wyciskały łezkę szczęścia i motywowały nas do dalszego działania, ale to nie koniec naszej kulinarnej przygody:) Nadeszło nowe i mamy nadzieję, że lepsze;) Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



Ps. Tak jak kiedyś obiecałam będę gotować dla moich dzieci, wnuków i prawnuków, a może i o jeden dzień dłużej;) Mam nadzieję, że będziemy się często spotykać na naszej nowej stronie:))

Pozdrawiam
Kinga
Wesołe bento


Bento wywodzi się z kuchni japońskiej, to coś na wzór naszego drugiego śniadania lub lunchu. Od bento wszystko się zaczęło, kiedy pierwszy raz zobaczyłam te małe dzieła sztuki, byłam tak nimi zauroczona, że także postanowiłam wymyślać dekoracje potraw.

Wesołe potrawy dla dzieci, nie tylko od święta, tak właśnie powstał nasz blog:)

Do wesołego bento dodaliśmy:
  • ludka z zespołu reggae, czyli jajko na twardo w makaronie
  • serduszkową kruchą babeczkę z farszem pieczarkowym i serem
  • śniadaniową torebeczkę
  • kwiatki salami
  • rzodkiewkowe różyczki
  • ogórkowe koła
  • czerwone i żółte pomidorki koktajlowe
  • liście sałaty
Smacznego!

Tym przepisem żegnamy się z Wami na stronie dziecijedza.blox.pl

piątek, 25 listopada 2011
Tiramisiu

Z okazji Światowego Dnia Pluszowego Misia, wszystkim misiaczkom, tym małym i tym dużym, tym pluszowym i tym obiadowym;) przesyłamy dużo słodkich buziaków:)))

Składniki (2 porcje):
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
1 łyżka ciemnego kakao
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 opakowania pianek Haribo Chamalows Fruity
4 łyżeczki czekolady Nutella
olej do smażenia

Dodatki: brązowy cukrowy pisak

Rozbijamy jajko ze szczyptą soli oraz cukrem, dodajemy kakao, mleko i mąkę. Ciasto naleśnikowe smażymy na średniej patelni z odrobiną oleju. Na gotowym naleśniku układamy miseczkę lub talerzyk i wycinamy koło ostrym nożem, tak aby naleśniki były równe i tej samej wielkości. Gotowe koło smarujemy czekoladą i układamy połówki pianek, przykrywamy kolejnym naleśnikiem z czekoladą i piankami. Na wierzch układamy ostatni naleśnik, dekorujemy i miś jak żywy;)

 

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
Tagi: Haribo
09:37, gukinga , Desery
Link Komentarze (7) »
środa, 23 listopada 2011
Zespół reggae


Niedawno Ania zapytała co to znaczy reggae, odpowiedziałam jej, że to taki rodzaj muzyki, ale dzieci lubią drążyć temat:) Córcia poprosiła, żebym coś zaśpiewała po reggowemu;) Bardzo mnie tym rozbawiła, odpowiedziałam, że nie umiem śpiewać takiej piosenki, za to możemy coś ugotować w stylu reggae:) Jak widać inspiracje kulinarne czają się na każdym kroku:)

Składniki (na 4 porcje):
4 jajka
porcja makaronu spaghetti
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka mąki
50 ml mleka
cebula dymka
cienki szczypiorek
2 pomidorki koktajlowe
1 łyżka oleju

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę, a kiedy już się zeszkli dodajemy masło i mąkę. Jak przy sosie beszamelowym dolewamy mleko energicznie mieszając, aby nie powstały kluski:). Gotujemy makaron, a następnie łączymy go z sosem, doprawiamy sola i pieprzem. Do silikonowych foremek lub małych miseczek nakładamy makaron, do środka wkładamy ugotowane jajko na twardo, szczypiorkowe dredy przykrywamy czapką z połówki pomidora i gotowe:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
poniedziałek, 21 listopada 2011
Kolekcja torebek śniadaniowych:)


Moja Ania dzięki bajce "Barbie w świecie mody" zapragnęła zostać projektantką, a jak każda, nawet mała kobietka wie, buty i torebka to podstawa. Dziś prezentujemy najnowszą kolekcje pysznych torebek śniadaniowych;)

Składniki:
chleb tostowy maślany
serek śmietankowy
szynka
żółty ser
ketchup
ogórek

Uwaga! ilość produktów uzależniona od wielkości kolekcji;)

Tosty smarujemy serkiem śmietankowym, przykrywamy drugim tostem i smarujemy kolejną warstwę serka, wycinamy wzory torebek, a następnie na górną warstwę serka przyklejamy dowolne kawałki szynki i żółtego sera. Boki torebek smarujemy ketchupem, a raczki robimy z ogórka. Smacznego!

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
sobota, 19 listopada 2011
Gorące raczki

Idzie rak, nieborak, jak uszczypnie... to go zjemy;)

Gorące raczki to szybka i pyszna przekąska idealna na kolację dla małego zucha:)

Składniki:
3 parówki
6 paseczków ciasta francuskiego (około 1cm/3 cm)
ketchup
sałata

Parówki dzielimy na pół i nacinamy z obu stron, ale nie do końca, aby się raczki nie rozpadły. Każdą parówkę owijamy na środku paseczkiem ciasta francuskiego i zapiekamy około 10 min w temp. 200 stopni, aż ciasto będzie miało złoty kolor:) Podajemy z ketchupem i sałatą. Smacznego:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
czwartek, 17 listopada 2011
Klusie dyniusie


Klusie dyniusie to wesoła dyniowa propozycja na jesienny obiadek:)

Składniki:
3 ziemniaki
100g dyni pomarańczowej
1 jajko
3 łyżki mąki kartoflanki
1 łyżka mąki tortowej
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
łyżka masła
2 łyżki cukru pudru

Ugotowane ziemniaki zgniatamy przez praskę, dodajemy startą na drobnych oczkach dynię, jajko, sól i mąkę. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto konsystencji plasteliny. Rolujemy wałeczek, który kroimy na krążki, wtedy kluseczki będą równej wielkości. Każdy krążek ciasta formujemy w okrągłą kluskę, a palcem robimy dziurkę. Gotujemy je kilka minut w osolonej wodzie na małym ogniu, następnie gorące kluski wykładamy do miski z masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, lekko mieszamy i wykładamy na talerzyki. Smacznego!

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
wtorek, 15 listopada 2011
Biedroneczki są w kropeczki:)

Biedroneczki są w kropeczki i to chwalą sobie...

Twarogowe biedroneczki to prawdziwy śniadaniowy przysmak:) taki smaczny owad pasuje również jako przekąska na kinder balu:)))

Składniki:
100 g twarogu
2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
2 rzodkiewki
4 wafelki Vafini
szczypiorek
sól i pieprz

Dodatki: ser na skrzydełka, ketchup, 4 pomidorki koktajlowe, kukurydza na kwiatek

Ugnieść twaróg z jogurtem, startymi rzodkiewkami i posiekanym szczypiorkiem, doprawić sola i pieprzem, nałożyć do wafelków, dorobić głowy, skrzydełka i gotowe!

Uwaga! zjeść szybko zanim odlecą;)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com

sobota, 12 listopada 2011
Była sobie żabka mała:)


Była sobie żabka mała.
RE-RE, KUM-KUM, RE-RE, KUM-KUM,
która mamy nie słuchała.
RE-RE, KUM-KUM, bęc.

Na szczęście moje żabki słuchają mamy;)

Żaby z farszem

Składniki na 2 porcje:
1 pierś z kurczaka
4 łyżki duszonych na maśle z cebulką maślaków lub pieczarek
2 plastry sera
1 jajko
bułka tarta, olej, sól i pieprz

Dodatki: 4 grube plastry ogórka, 4 rzodkiewki

Pierś z kurczaka podzielić na dwie części, rozbić, doprawić solą i pieprzem, z jednej strony kotleta położyć plasterek sera i farsz grzybowy, przykryć drugą stroną rozbitej piersi i zlepić brzegi. Nasze sakiewki obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy pod przykryciem na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W gotowych sakiewkach ścinamy jeden brzeg, tak aby farsz był widoczny, układamy ja na plasterkach ogórka, dodajemy oczy z rzodkiewki i gotowe:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
środa, 09 listopada 2011
Domino pizza:)


Hej, maluchy czas na kolację:) Domino pizza to nasza propozycja na wesołą zabawę i pyszne jedzonko;)

Składniki:
50g drożdży (pół kostki)
łyżka oleju
pół szklanki mleka
około szklanki mąki
8 pieczarek
100g tartego sera, 
70g koncentratu pomidorowego 30% (1 puszeczka lub pół słoika) oregano, bazylia, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru

Dodatki: 4 plastry sera żółtego, my użyliśmy marmurek, czarne oliwki, szczypiorek

Rozrabiamy drożdże, sól, cukier i łyżkę mąki w 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na 20 min, a kiedy rozczyn urośnie dodajemy pozostałą część mleka, olej i mąkę. Zarabiamy ciasto, wykładamy na blat i podsypując mąką wyrabiamy spód do pizzy wielkości dużej blachy lub dwa mniejsze okrągłe. Ciasto wykładamy na formę, smarujemy koncentratem, posypujemy bazylią i oregano, następnie układamy pokrojone w plasterki pieczarki i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika na 20-30 min w temp. 180 stopni. Brzegi pizzy powinny być rumiane, wtedy z pewnością będzie dobrze upieczona. Gotową gorącą pizzę kroimy na domino ok. 2/4 cm i przykrywamy małym plasterkiem sera, który ładnie się przyklei do gorącej pizzy. Domino dzielimy na pół szczypiorkiem, a kropeczki robimy z oliwek i gotowe:)
Podajemy z ketchupem lub sosem majonezowym.

Wesołego grania;)

 

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
poniedziałek, 07 listopada 2011
Mama testuje: Crispy Natural


Pyszne i zdrowe chipsy, czy to możliwe? Crispy Natural to suszone plasterki jabłek, marchewki, pomidorów i buraków, bez dodatku tłuszczu, bez cukru, a także bez konserwantów.
Chrupsy, czyli suszone plasterki jabłka o smaku truskawki lub banana w wesołych opakowaniach, polecane szczególnie dla maluchów od 3 roku życia, to świetna alternatywa dla słodyczy:) Moim szkrabom od razu zasmakowały:) Wojtuś upodobał sobie Chrupsy jabłkowe o smaku truskawki (smak i zapach truskawki to susz truskawkowy), Ania chrupała na zmianę jabłka i buraczki, a ja wcinałam chrupiące plasterki marchewki o smaku papryki, czyli dla każdego coś pysznego:)

Crispy Natural to świetna przekąska oraz chrupiący dodatek do dekoracji dziecięcych potraw, gorąco polecam:)

   

Chrupiące pawie

Składniki: 100g twarogu, łyżka gęstej śmietany, Crispy Natural, cukier waniliowy, sól i pieprz, szczypiorek, 2 słone paluszki

Słodka pani paw to twarożek ze śmietaną i cukrem waniliowym oraz plasterkami jabłkowymi Chrupsy o smaku truskawki

Pan paw to twarożek ze śmietaną, szczypiorkiem, solą i pieprzem ozdobiony plasterkami buraka o smaku winegret oraz plasterkami marchewki o smaku papryki.

Smacznego i miłego chrupania;)



Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
piątek, 04 listopada 2011
Kosmici atakują;)


Mój brat wciąż czyta o kosmitach
Gwiazdach, planetach i orbitach
O niczym innym nie chce słyszeć
Nawet do UFO listy pisze
Wreszcie zasłużył na nagrodę
I latający ujrzał spodek
Bo wylądował dziś w ogródku
Pojazd zielonych ufoludków

Zielone włosy, zielone butki
Całe zielone są ufoludki

Uwielbiamy Fasolki i ich piosenki:) Dziś polecamy zielone ufoludki:)

Składniki:
3 wafelki Vafini
3 łyżki sałatki jarzynowej
3 łyżki drobnego groszku

Dodatki: gotowane jajko, a w zasadzie biało na oczy oraz świeży ogórek na kończyny i buźki;)

Smacznego!


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
czwartek, 03 listopada 2011
Mama testuje: Marchewka i groszek Carrefour Kids


Marchewka i groszek Carrefour Kids to z pewnością dobra alternatywa dla zabieganych rodziców. Nie zawsze jest czas na na obieranie i gotowanie marchewki do obiadu, a tu otwieramy puszeczkę i jarzynka gotowa:) Dodatkowy atut, to smak, moje maluchy bardzo lubią drobny groszek i mini marchewki, bo są smaczniejsze niż ich duzi kuzyni;)

Wesoły ogródek

2 łyżki ziemniaków puree
łyżka drobnego groszku
8 mini marchewek
1 rzodkiewka
6 plasterków ogórka
1 kotlecik mielony
1 plasterek sera
ketchup

Wycinamy ser na kształt koszyka;) układamy na kotleciku, robimy ketchupem kropki, a do tego oczy, buzia i tak powstaje wesoła biedronka. Następnie warzywa sadzimy w puree i gotowe:)



Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com

 
środa, 02 listopada 2011
Wesoły Fabio czyli śródziemnomorskie klimaty


Dziś polecamy obiadek w stylu włoskim:) Pokazanie najmłodszym innych kultur i zwyczajów to wspaniała zabawa. Moje maluchy z ciekawością oglądały obrazki w książce z włoskimi potrawami, były również zaskoczone, że oliwki rosną na drzewach i można z nich wycisnąć oliwę:)

Wesoły Fabio, składniki na 2 porcje:

2 gniazdka makaronu
4 oliwki czarne
4 oliwki zielone
1 papryka z oleju
8 paluszków surimi
2 pomidorki koktajlowe
4 grube plastry ogórka
oliwa z oliwek
czosnek
sól i biały pieprz

Ugotować makaron, przełożyć go na patelnię z łyżką oliwy z oliwek, dodać pokrojone oliwki, ząbek czosnku, paprykę z oleju i 3 paluszki surimi, doprawić solą i pieprzem. Ozdobić pozostałymi paluszkami, ogórkiem i pomidorkiem. Smacznego!

Ciekawostka:Pinokio to najsławniejszą włoską bajkę dla dzieci:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
poniedziałek, 31 października 2011
Halloweenowy tort dyniowy wg projektu Ani


Na zakończenie naszej Halloweenowej zabawy upiekłyśmy z Anią wspaniały tort dyniowy z dekoracją wg projektu mojej małej artystki;)

Składniki:
1 kostka margaryny Kasia
5 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
300 g dyni

Dodatki: polewa z ciemnej czekolady, 4 biszkopty, 4 żelki glizdy, biała czekolada, cukrowe oczy do dekoracji wypieków Wilton, pisaki cukrowe.

Dynię zetrzeć na tarce i osuszyć papierowym ręczniczkiem z nadmiaru soku. Ubić jajka, dodać cukier i rozpuszczony wystudzony tłuszcz, połączyć z przesianą mąką z proszkiem, sodą i cynamonem. Na koniec dodać starta dynię i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ciasto wygładzić i wstawić do piekarnicza na około 60 min. w temp. 170 stopni.


Wystudzone ciasto dekorujemy wg projektu dziecka:) U nas są duchy, pająki, glizdy, krzyczący ludzie, a wszystko w brązowej mazi a'la błotko;)



Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6