piątek, 25 listopada 2011
Tiramisiu

Z okazji Światowego Dnia Pluszowego Misia, wszystkim misiaczkom, tym małym i tym dużym, tym pluszowym i tym obiadowym;) przesyłamy dużo słodkich buziaków:)))

Składniki (2 porcje):
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
1 łyżka ciemnego kakao
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 opakowania pianek Haribo Chamalows Fruity
4 łyżeczki czekolady Nutella
olej do smażenia

Dodatki: brązowy cukrowy pisak

Rozbijamy jajko ze szczyptą soli oraz cukrem, dodajemy kakao, mleko i mąkę. Ciasto naleśnikowe smażymy na średniej patelni z odrobiną oleju. Na gotowym naleśniku układamy miseczkę lub talerzyk i wycinamy koło ostrym nożem, tak aby naleśniki były równe i tej samej wielkości. Gotowe koło smarujemy czekoladą i układamy połówki pianek, przykrywamy kolejnym naleśnikiem z czekoladą i piankami. Na wierzch układamy ostatni naleśnik, dekorujemy i miś jak żywy;)

 

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
Tagi: Haribo
09:37, gukinga , Desery
Link Komentarze (7) »
środa, 23 listopada 2011
Zespół reggae


Niedawno Ania zapytała co to znaczy reggae, odpowiedziałam jej, że to taki rodzaj muzyki, ale dzieci lubią drążyć temat:) Córcia poprosiła, żebym coś zaśpiewała po reggowemu;) Bardzo mnie tym rozbawiła, odpowiedziałam, że nie umiem śpiewać takiej piosenki, za to możemy coś ugotować w stylu reggae:) Jak widać inspiracje kulinarne czają się na każdym kroku:)

Składniki (na 4 porcje):
4 jajka
porcja makaronu spaghetti
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka mąki
50 ml mleka
cebula dymka
cienki szczypiorek
2 pomidorki koktajlowe
1 łyżka oleju

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę, a kiedy już się zeszkli dodajemy masło i mąkę. Jak przy sosie beszamelowym dolewamy mleko energicznie mieszając, aby nie powstały kluski:). Gotujemy makaron, a następnie łączymy go z sosem, doprawiamy sola i pieprzem. Do silikonowych foremek lub małych miseczek nakładamy makaron, do środka wkładamy ugotowane jajko na twardo, szczypiorkowe dredy przykrywamy czapką z połówki pomidora i gotowe:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
poniedziałek, 21 listopada 2011
Kolekcja torebek śniadaniowych:)


Moja Ania dzięki bajce "Barbie w świecie mody" zapragnęła zostać projektantką, a jak każda, nawet mała kobietka wie, buty i torebka to podstawa. Dziś prezentujemy najnowszą kolekcje pysznych torebek śniadaniowych;)

Składniki:
chleb tostowy maślany
serek śmietankowy
szynka
żółty ser
ketchup
ogórek

Uwaga! ilość produktów uzależniona od wielkości kolekcji;)

Tosty smarujemy serkiem śmietankowym, przykrywamy drugim tostem i smarujemy kolejną warstwę serka, wycinamy wzory torebek, a następnie na górną warstwę serka przyklejamy dowolne kawałki szynki i żółtego sera. Boki torebek smarujemy ketchupem, a raczki robimy z ogórka. Smacznego!

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
sobota, 19 listopada 2011
Gorące raczki

Idzie rak, nieborak, jak uszczypnie... to go zjemy;)

Gorące raczki to szybka i pyszna przekąska idealna na kolację dla małego zucha:)

Składniki:
3 parówki
6 paseczków ciasta francuskiego (około 1cm/3 cm)
ketchup
sałata

Parówki dzielimy na pół i nacinamy z obu stron, ale nie do końca, aby się raczki nie rozpadły. Każdą parówkę owijamy na środku paseczkiem ciasta francuskiego i zapiekamy około 10 min w temp. 200 stopni, aż ciasto będzie miało złoty kolor:) Podajemy z ketchupem i sałatą. Smacznego:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
czwartek, 17 listopada 2011
Klusie dyniusie


Klusie dyniusie to wesoła dyniowa propozycja na jesienny obiadek:)

Składniki:
3 ziemniaki
100g dyni pomarańczowej
1 jajko
3 łyżki mąki kartoflanki
1 łyżka mąki tortowej
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
łyżka masła
2 łyżki cukru pudru

Ugotowane ziemniaki zgniatamy przez praskę, dodajemy startą na drobnych oczkach dynię, jajko, sól i mąkę. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto konsystencji plasteliny. Rolujemy wałeczek, który kroimy na krążki, wtedy kluseczki będą równej wielkości. Każdy krążek ciasta formujemy w okrągłą kluskę, a palcem robimy dziurkę. Gotujemy je kilka minut w osolonej wodzie na małym ogniu, następnie gorące kluski wykładamy do miski z masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, lekko mieszamy i wykładamy na talerzyki. Smacznego!

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
wtorek, 15 listopada 2011
Biedroneczki są w kropeczki:)

Biedroneczki są w kropeczki i to chwalą sobie...

Twarogowe biedroneczki to prawdziwy śniadaniowy przysmak:) taki smaczny owad pasuje również jako przekąska na kinder balu:)))

Składniki:
100 g twarogu
2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
2 rzodkiewki
4 wafelki Vafini
szczypiorek
sól i pieprz

Dodatki: ser na skrzydełka, ketchup, 4 pomidorki koktajlowe, kukurydza na kwiatek

Ugnieść twaróg z jogurtem, startymi rzodkiewkami i posiekanym szczypiorkiem, doprawić sola i pieprzem, nałożyć do wafelków, dorobić głowy, skrzydełka i gotowe!

Uwaga! zjeść szybko zanim odlecą;)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com

sobota, 12 listopada 2011
Była sobie żabka mała:)


Była sobie żabka mała.
RE-RE, KUM-KUM, RE-RE, KUM-KUM,
która mamy nie słuchała.
RE-RE, KUM-KUM, bęc.

Na szczęście moje żabki słuchają mamy;)

Żaby z farszem

Składniki na 2 porcje:
1 pierś z kurczaka
4 łyżki duszonych na maśle z cebulką maślaków lub pieczarek
2 plastry sera
1 jajko
bułka tarta, olej, sól i pieprz

Dodatki: 4 grube plastry ogórka, 4 rzodkiewki

Pierś z kurczaka podzielić na dwie części, rozbić, doprawić solą i pieprzem, z jednej strony kotleta położyć plasterek sera i farsz grzybowy, przykryć drugą stroną rozbitej piersi i zlepić brzegi. Nasze sakiewki obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy pod przykryciem na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W gotowych sakiewkach ścinamy jeden brzeg, tak aby farsz był widoczny, układamy ja na plasterkach ogórka, dodajemy oczy z rzodkiewki i gotowe:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
środa, 09 listopada 2011
Domino pizza:)


Hej, maluchy czas na kolację:) Domino pizza to nasza propozycja na wesołą zabawę i pyszne jedzonko;)

Składniki:
50g drożdży (pół kostki)
łyżka oleju
pół szklanki mleka
około szklanki mąki
8 pieczarek
100g tartego sera, 
70g koncentratu pomidorowego 30% (1 puszeczka lub pół słoika) oregano, bazylia, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru

Dodatki: 4 plastry sera żółtego, my użyliśmy marmurek, czarne oliwki, szczypiorek

Rozrabiamy drożdże, sól, cukier i łyżkę mąki w 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na 20 min, a kiedy rozczyn urośnie dodajemy pozostałą część mleka, olej i mąkę. Zarabiamy ciasto, wykładamy na blat i podsypując mąką wyrabiamy spód do pizzy wielkości dużej blachy lub dwa mniejsze okrągłe. Ciasto wykładamy na formę, smarujemy koncentratem, posypujemy bazylią i oregano, następnie układamy pokrojone w plasterki pieczarki i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika na 20-30 min w temp. 180 stopni. Brzegi pizzy powinny być rumiane, wtedy z pewnością będzie dobrze upieczona. Gotową gorącą pizzę kroimy na domino ok. 2/4 cm i przykrywamy małym plasterkiem sera, który ładnie się przyklei do gorącej pizzy. Domino dzielimy na pół szczypiorkiem, a kropeczki robimy z oliwek i gotowe:)
Podajemy z ketchupem lub sosem majonezowym.

Wesołego grania;)

 

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
poniedziałek, 07 listopada 2011
Mama testuje: Crispy Natural


Pyszne i zdrowe chipsy, czy to możliwe? Crispy Natural to suszone plasterki jabłek, marchewki, pomidorów i buraków, bez dodatku tłuszczu, bez cukru, a także bez konserwantów.
Chrupsy, czyli suszone plasterki jabłka o smaku truskawki lub banana w wesołych opakowaniach, polecane szczególnie dla maluchów od 3 roku życia, to świetna alternatywa dla słodyczy:) Moim szkrabom od razu zasmakowały:) Wojtuś upodobał sobie Chrupsy jabłkowe o smaku truskawki (smak i zapach truskawki to susz truskawkowy), Ania chrupała na zmianę jabłka i buraczki, a ja wcinałam chrupiące plasterki marchewki o smaku papryki, czyli dla każdego coś pysznego:)

Crispy Natural to świetna przekąska oraz chrupiący dodatek do dekoracji dziecięcych potraw, gorąco polecam:)

   

Chrupiące pawie

Składniki: 100g twarogu, łyżka gęstej śmietany, Crispy Natural, cukier waniliowy, sól i pieprz, szczypiorek, 2 słone paluszki

Słodka pani paw to twarożek ze śmietaną i cukrem waniliowym oraz plasterkami jabłkowymi Chrupsy o smaku truskawki

Pan paw to twarożek ze śmietaną, szczypiorkiem, solą i pieprzem ozdobiony plasterkami buraka o smaku winegret oraz plasterkami marchewki o smaku papryki.

Smacznego i miłego chrupania;)



Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
piątek, 04 listopada 2011
Kosmici atakują;)


Mój brat wciąż czyta o kosmitach
Gwiazdach, planetach i orbitach
O niczym innym nie chce słyszeć
Nawet do UFO listy pisze
Wreszcie zasłużył na nagrodę
I latający ujrzał spodek
Bo wylądował dziś w ogródku
Pojazd zielonych ufoludków

Zielone włosy, zielone butki
Całe zielone są ufoludki

Uwielbiamy Fasolki i ich piosenki:) Dziś polecamy zielone ufoludki:)

Składniki:
3 wafelki Vafini
3 łyżki sałatki jarzynowej
3 łyżki drobnego groszku

Dodatki: gotowane jajko, a w zasadzie biało na oczy oraz świeży ogórek na kończyny i buźki;)

Smacznego!


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
czwartek, 03 listopada 2011
Mama testuje: Marchewka i groszek Carrefour Kids


Marchewka i groszek Carrefour Kids to z pewnością dobra alternatywa dla zabieganych rodziców. Nie zawsze jest czas na na obieranie i gotowanie marchewki do obiadu, a tu otwieramy puszeczkę i jarzynka gotowa:) Dodatkowy atut, to smak, moje maluchy bardzo lubią drobny groszek i mini marchewki, bo są smaczniejsze niż ich duzi kuzyni;)

Wesoły ogródek

2 łyżki ziemniaków puree
łyżka drobnego groszku
8 mini marchewek
1 rzodkiewka
6 plasterków ogórka
1 kotlecik mielony
1 plasterek sera
ketchup

Wycinamy ser na kształt koszyka;) układamy na kotleciku, robimy ketchupem kropki, a do tego oczy, buzia i tak powstaje wesoła biedronka. Następnie warzywa sadzimy w puree i gotowe:)



Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com

 
środa, 02 listopada 2011
Wesoły Fabio czyli śródziemnomorskie klimaty


Dziś polecamy obiadek w stylu włoskim:) Pokazanie najmłodszym innych kultur i zwyczajów to wspaniała zabawa. Moje maluchy z ciekawością oglądały obrazki w książce z włoskimi potrawami, były również zaskoczone, że oliwki rosną na drzewach i można z nich wycisnąć oliwę:)

Wesoły Fabio, składniki na 2 porcje:

2 gniazdka makaronu
4 oliwki czarne
4 oliwki zielone
1 papryka z oleju
8 paluszków surimi
2 pomidorki koktajlowe
4 grube plastry ogórka
oliwa z oliwek
czosnek
sól i biały pieprz

Ugotować makaron, przełożyć go na patelnię z łyżką oliwy z oliwek, dodać pokrojone oliwki, ząbek czosnku, paprykę z oleju i 3 paluszki surimi, doprawić solą i pieprzem. Ozdobić pozostałymi paluszkami, ogórkiem i pomidorkiem. Smacznego!

Ciekawostka:Pinokio to najsławniejszą włoską bajkę dla dzieci:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com