niedziela, 30 października 2011
Sabat czarownic


Straszna przekąska;)

Składniki:
3 kółka BakeRolls pełnoziarniste - głowa czarownicy
3 plastry salami i 3 plastry kiełbasy krakowskiej - czapka
ser, paluszki i por - miotełka
ketchup - krew;)


Układamy na talerzu i szybko jemy, zanim wiedźmy rzucą na nas zły urok;)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
Słodkie duchy z American frosting:)

Słodkie duchy nie są takie straszne;)

Składniki:
50 g margaryny Kasia
3 jajka
6 łyżek mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
3 łyżki cukru
50 ml wody
220 g cukru pudru
1 białko

Babeczki waniliowe:
Ubijamy na sztywno 3 białka, dodajemy cukier, żółtka, ekstrakt wanilii i roztopioną Kasię. Łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy 15-20 min. w temp. 190 stopni.

American frosting:
Gotujemy wodę i cukier puder około 15 min. W misce na parze ubijamy białko, a następnie dolewamy gorący lukier i szybko mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego, nakładamy na babeczki i dekorujemy. Smacznego!

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com

sobota, 29 października 2011
U pająka albinosa


Na Halloween muszą być pająki, a słodki czekoladowy naleśnik z pająkiem albinosem to prawdziwa uczta dla maluchów;)

Składniki na 2 porcie:
1 jajko
pół szklanki mleka
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
szczypta soli

Dodatki: biała czekolada na pajęczynę, białe lentilki na pająka oraz brązowy cukrowy pisak

Jajko ubić ze szczypta soli, dodać mleko, miód i kakao, a następnie wymieszać wszystko z mąką na jednolite ciasto. Usmażyć grube naleśniki na średniej patelni. Roztopić czekoladę z odrobiną mleka i narysować na naleśniku pajęczynę, dodać lentilkowego pająka i gotowe:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
piątek, 28 października 2011
Dyniowe placki czarownicy


Mała czarownica zjadła zupkę dyniową, a na drugie danie dostała słodkie placuszki;)

Składniki:
  • 300 g dyni pomarańczowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia
Dodatki: cukierki lentilki, cukier puder

Dynię ścieramy na drobnej tarce, solimy i odstawiamy, aż puści sok, który następnie odlewamy. Dodajemy jajko, mąkę i cukier, dokładnie mieszamy i smażymy ciasto na rozgrzanym oleju. Gotowe placuszki wykrawamy foremkami do ciastek, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy lentilkami. Smacznego!

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
środa, 26 października 2011
Dyniowa dla czarownicy;)


Każda mała czarownica przez wylotem na sabat musi zjeść coś pożywnego i smacznego:) Po zupie dyniowej i serowej miotełce będzie śmigała po niebie z prędkością światła;)

Składniki:
  • 1/2 litra rosołu
  • 150 g dyni pomarańczowej
  • szczypta curry, przyprawy do jabłecznika, soli i białego pieprzu
Dodatki: słone paluszki, kilka plasterków sera gouda, szczypiorek lub por do związania miotły

Gotujemy rosół wraz z dynią pokrojoną w kostkę i doprawiamy, a kiedy dynia będzie już miękka miksujemy blenderem. Bulion dyniowy można również zabielić śmietaną z odrobiną mąki. Podajemy z serowo-paluszkowymi miotełkami;)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
wtorek, 25 października 2011
Kanapeczki Halloween


Straszenie mamy to ciężka praca;) aby mieć dużo siły i energii, polecamy dyniowe przekąski, czyli kanapeczki z pastą łososiową w kształcie halloweenowych dyń;)

Składniki na 6 porcji:
  • 6 tostów
  • 50g wędzonego łososia
  • 3 łyżki serka naturalnego
Dodatki: kilka plasterków gotowanej marchewki

Łososia i serek miksujemy blenderem i nakładamy na wykrojony foremkami do ciastek chleb tostowy. Dekorujemy trójkątami z gotowanej marchewki. Smacznego!

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



poniedziałek, 24 października 2011
Dyniowi pomocnicy:)

- Puk, puk
- Kto tam?
- To ja Halloween;)

W tym tygodniu bawimy się przygotowując smakołyki na Halloween, a wszystkiego doglądać będą nasi specjalni dyniowi degustatorzy Ania i Wojtek;)

Zapraszamy do wspólnej zabawy:)))

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
niedziela, 23 października 2011
Dyniowo-bakaliowe Czupurki

Mama i córka razem w kuchni to najlepszy przepis na doskonały podwieczorek;)

Składniki:
  • 150 g margaryny Kasia
  • 300 g mąki
  • 2 łyżki kakao holenderskiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 150 g dyni
  • 4 łyżki siekanych orzechów (włoskie, arachidowe, laskowe)
  • 3 łyżki krojonych suszonych moreli
  • szczypta soli
  • Jadalne cukrowe oczy do dekoracji wypieków Wilton

Kasię rozpuścić z miodem (2 łyżki) i ostudzić, a mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Ubić jajka i połączyć je z mlekiem i Kasią z miodem, następnie pomału dodawać mąkę, orzechy (2 łyżki) i morele, delikatnie mieszać. Do foremek na muffinki nakładamy łyżkę ciasta, a na wierzch wiórki dyniowe (dynia obrana falistą obieraczką) miód i orzechy. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 15-20 min
 

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
Mama testuje: Jadalne cukrowe oczy do dekoracji wypieków Wilton


Jadalne cukrowe oczy do dekoracji wypieków Wilton to jeden z tych dodatków, który zamieni nasze muffinki, babeczki czy  desery w wesołe stworki i inne dziwaki:) Produkt bardzo fajny i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Moje maluchy były zachwycone, nawet chciały dorabiać oczy kanapeczkom podczas kolacji;) Jadalne oczy Wilton to dobry zakup szczególnie przed Halloween, gorąco polecam:)

Jadalne cukrowe oczy do dekoracji wypieków Wilton można kupić w sklepie MniamMniam.pl

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
czwartek, 20 października 2011
Lasagne piccolo czyli włoskie menu dla malucha


Uno, due, tre dziś na obiad lasagne piccolo:) Moje maluchy chętnie poznają nowe smaki, a ja staram się każdego dnia przybliżać im tradycyjne dania kuchni z różnych stron świata:)
Lasagne to pyszne i proste danie, jednak warto trochę zmodyfikować oryginalny przepis, tak aby był przyjazny dla malucha:)  My tradycyjny makaron lasagne zastąpiliśmy łazankami, a duże naczynie żaroodporne małymi silikonowymi foremkami do babeczek:) 

Składniki na 6 porcji:
  • 150 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1/2 cebulki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • garść makaronu łazanki
  • garść tartego żółtego sera
  • szczypta bazylii, oregano, soli i pieprzu
  • 2 łyżki masła
 

Na oleju smażymy posiekaną drobno cebulkę i mięso, następnie doprawiamy i wlewamy koncentrat z odrobina wody lub sok pomidorowy, tak aby lekko poddusić mięso, kiedy woda nieco odparuje odstawiamy do wystudzenia.

Silikonowe foremki lub małe naczynka żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę ugotowanych łazanek, posypujemy startym serem, na to mięso i powtarzamy:) Ostatnią warstwę układamy z makaronu z odrobina masła na wierzchu (foremki są zbyt małe, aby na wierzchu dodać sos, a poza tym tak jest szybciej;)

Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i listkiem bazylii w roli włosów;) Wprawdzie maluchy bazylii nie zjedzą, ale warto aby poznały jej wspaniały zapach. Smacznego:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
środa, 19 października 2011
Tańczące kurczaki


Tańczące księżniczki, tańczące kucyk, wszyscy dziś tańczą, więc nasze kurczaki również wybierają się na bal;)  Panny kurczak, zaprezentują się w sukienkach z najnowszej jesiennej kolekcji;)

Składniki:
  • 2 pałki z kurczaka
  • szczypta soli, pieprzu, papryki i curry, olej
Dodatki: serwetki na balowe suknie, wstążeczka, oliwki - oczy, ogórek - kapelusz, rzodkiewka - usta

Mięso doprawiamy i obsmażamy na oleju z obu stron, a następnie dolewamy trochę wody i dusimy ok 20 min, aż woda odparuje. Ciepłe pałki ubieramy w suknie balowe i gotowe;)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
wtorek, 18 października 2011
Pancernik


Poranny dialog z moimi szkrabami:
- Czy maluchy zjedzą wesołego pancernika?
- Taaaaaaaaaak
- Ja też (woła Wojtuś)
Po chwili
- Mamusia, a co to jest pancernik? - pyta Ania

hi hi jeśli potrawa ma w nazwie wesoły, kolorowy albo śmieszny to sprzedaje się od razu;)

Składniki na 2 osoby:
  • 200 g tłustego twarogu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • garść płatków kukurydzianych
Dodatki: 2 cukrowe perełki na nos, cukrowe pisaki

Twaróg ugniatamy z miodem i kakao, a następnie formujemy pancerniki i dekorujemy. Smacznego:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
poniedziałek, 17 października 2011
Mama testuje: pianki Chamallows Haribo


Delikatne, słodkie i rozpływające się w ustach pianki Chamallows Haribo. Moje dzieci je uwielbiają i z pewnością nie trzeba ich reklamować, jednak nie każda mama wie, że pianki można podawać również na ciepło i stanowią wtedy świetny dodatek do dań obiadowych. Placuszki, naleśniki, pierogi czy kluseczki osłodzone kilkoma piankami z pewnością przypadną maluchom do gustu:)

Różowe torebeczki

Składniki:
3 łyżki soku z buraków, 1,5 szklanki mąki, kwaśne jabłko, pianki Haribo Mallow Mania i Flowers, sól, cukrowy pisak

Nadzienie: jabłko kroimy w drobną kosteczkę, a pianki w mniejsze kawałki i mieszamy.

  

Sok z buraków, ciepłą wodę (około 0,5 szklanki), szczyptę soli i mąkę wyrabiamy na jednolite ciasto konsystencji plasteliny. Rozwałkowujemy podsypując mąką, a następnie wykrawamy szklanką koła. Nakładamy do środka nadzienie i mocno sklejamy brzegi, a koniuszki łączymy w paski torebek:) Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, nakładamy na talerzyki i dekorujemy. Obiad idealny dla młodej damy:) Smacznego!



Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
niedziela, 16 października 2011
Uwaga piraci!


Czy to piraci z Karaibów, a może pirat Rabarbar? Nie, to wesoły pirat śniadaniowy, a jego skarb to pyszna i kolorowa jajecznica;)

Składniki:
  • 2 jajka
  • pół małej słodkiej papryki
  • 1 serdelek z indyka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 1 tost
  • 1 plasterek sera
  • rzodkiewka, oliwka, liść sałaty, szczypta soli i pieprzu.
Na maśle smażymy pokrojonego serdelka oraz paprykę w paseczkach, wlewamy roztrzepane i doprawione jajka i czekamy, aż jajecznica się ściągnie, następnie wykładamy ją na talerzyk i dekorujemy połówkami tosta z serem, pomidorkami, oliwką i rzodkiewką. Smacznego:)

Miło nam poinformować, iż nasz wesoły pirat został zwycięzcą konkursu Jak zmienić Tadka Niejadka w Smoka Żarłoka? organizowanego przez sklep internetowy JestemDzieckiem.pl

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
sobota, 15 października 2011
Chatka Puchatka


Kubuś Puchatek jak na 90-letniego misia wygląda świetnie, ciekawe czy to zasługa miodku, czy miłości milionów małych i dużych na całym świecie:)
14 października 1921 roku w Londynie ukazała się książka
Alana Milne "Kubuś Puchatek" i tak rozpoczęła się kariera małego pluszowego misia:)))

Chatka Puchatka to krem z cukinii i brokułów z wesołą grzanką

Składniki:
  • 1l rosołu z indyka
  • 4 kwiatki brokuła
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 łyżki śmietany
  • chleb na grzanki
  • pietruszka na trawę;)
  • sól i pieprz
Do rosołu dodajemy małe kawałki brokuła i pokrojoną w kostkę cukinię, gotujemy około 20 min, aż warzywa będą miękkie, wszystko miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką śmietany. Podajemy z grzanką, pietruszką i obłoczkami śmietankowymi. Smacznego:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6