piątek, 14 października 2011
Warzywne żelki:)


Dziś na kolację warzywne żelki:) chociaż można by powiedzieć po prostu galat, ale młodzi kucharze mają własne nazewnictwo i tak jest z pewnością ciekawiej, a potrawy z przyjazną nazwą szybciej znikają z talerza;)

Składniki na 6 porcji:
  • 1 gotowane udko z indyka
  • 3 kwiatki brokuła
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 marchewki
  • 1 ogórek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • czarne oliwki na oczy
Udko z indyka i marchewkę gotujemy w rosole, z wywaru robimy dowolną zupę, a mięso i marchewki studzimy, a następnie kroimy. Do silikonowych foremek lub małych miseczek układamy plasterki oliwek i pół plasterka marchewki, a następnie warstwę mięsa, ugotowanych brokułów, kukurydzę i marchewkę, wszystko zalewamy wystudzoną rozpuszczoną żelatyną i odstawiamy do lodówki. Smacznego!



Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



środa, 12 października 2011
Pajączki sałatkowe


Pająk na stare lata był ślepy i głuchy,
Nie mogąc tedy złapać ani jednej muchy,
Z anten swej pajęczyny obwieścił orędzie,
Że zmienił się i odtąd much zjadać nie będzie,
Że pragnąłby swe życie wypełnić czymś wzniosłem
I zająć się, jak inni, uczciwym rzemiosłem,
A więc po prostu szewstwem. Zaś na dowód skruchy
Postanowił za darmo obuć wszystkie muchy.
Niech śmiało przybywają i młode, i stare,
A on, szewskim zwyczajem, zdejmie każdą miarę!
Muchy, słysząc o takiej poprawie pająka,
Przyleciały i jęły pchać się do ogonka.
Podstawiają więc nóżki i wesoło brzęczą,
A pająk je okręca swą nitką pajęczą,
Niby mierzy dokładnie, gdzie stopa, gdzie pięta,
A tymczasem wciąż mocniej głupie muchy pęta.
Muchy patrzą i widzą, że wpadły w pułapkę,
Pająk zaś, który dawno miał już na nie chrapkę,
Pogłaskał się po brzuchu i zjadł obiad suty.
Odtąd mówi się u nas: "Uszyć komuś buty."

Jan Brzechwa
Składniki na 4 pajączki:
  • 4 wafelki Vafini
  • 4 plastry szynki
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1/3 słodkiej czerwonej papryki
  • 1 gotowany filet z kurczaka
  • 1 gotowana marchew
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 6 łyżek serka grani
  • 6 plasterków ogórka
  • sól i pieprz, koperek
Gotowanego kurczaka oraz marchewkę miksujemy blenderem, dodajemy majonez, ketchup, sól i pieprz oraz pokrojona drobno paprykę i kukurydzę. Gotową sałatkę nakładamy do wafelków, w których wcześniej układamy paseczki z szynki, czyli nogi:) Dekorujemy pomidorkiem i podajemy na serku grani z koperkiem i ogórkiem. Smacznego!


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com




poniedziałek, 10 października 2011
Król Lew czyli czekoladowe tartaletki z dynią:)


Hakuna matata, jak cudownie to brzmi. Hakuna matata, to nie byle bziiik! Już się nie martw, aż do końca twych dni! Naucz się tych dwóch radosnych słów: Hakuna Matata!

Hakuna Matata, to znaczy nie martw się:) Bądźcie szczęśliwi i pieczcie Króla Lwa;)

Składniki:
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia lub masła
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao holenderskiego
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • kawałek dyni
  • przyprawa do jabłecznika lub cynamon

Dodatki: złote perełki, czekoladowy pisak do dekoracji



Margarynę, cukier, żółtko, kakao i mąkę zagniatamy na jednolita masę, następnie odstawiamy ciasto do lodówki na 30 min. Nakładamy ciasto do foremek, a do środka wciskamy wycięty dyniowy krążek, który smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do jabłecznika. Tartaletki pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach. Gotowe dekorujemy czekoladowym pisakiem i złotą perełką. Smacznego i Hakuna Matata:)



Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



Klaun Kiri


Kto to taki? To wesoły klaun Kiri:)
Razem z Kirim i jego przyjaciółmi, papużką Pipelette, kocurem Ratibus i akrobatka Laurą odkryjemy  kolorowy świat cyrku i przeżyjemy mnóstwo niesamowitych przygód.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 jajka
  • 6 listków sałaty
  • słodka mała papryczka
  • pół puszki groszku
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 2 plastry gotowanych buraczków

Dodatki: oliwki, koncentrat pomidorowy, majonez

Na patelni robimy sos beszamelowy tj. rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mleko, szybko mieszamy, aby nie powstały grudki, dodajemy pół puszki groszku, doprawiamy sola i białym pieprzem. Na drugiej patelni smażymy jajko sadzone w serduszkowej foremce. Na talerzu układamy sałatę, jajko, groszek i muchę z buraczka, czapkę z połowy papryczki, nos smarujemy koncentratem pomidorowym, a oczy tradycyjnie z czarnej oliwki:) Smacznego!


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com




źródło: minimini.pl

niedziela, 09 października 2011
Mama testuje: foremka do jajek sadzonych


Foremki do jajek sadzonych pozwolą nam przygotować dania o różnych fajnych kształtach. Produkt jest bardzo uniwersalny i sprawdzi się również przy smażeniu omletów, naleśników i placków. Silikonowe serduszko jest odporne na działanie temperatury od -40o C do 230o C, a wygodny, składany uchwyt ułatwia wyciąganie foremki. Ten fajny gadżet kuchenny sprawdzi się nie tylko podczas przygotowania potraw dla dzieci;) Polecam!

  


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



piątek, 07 października 2011
Jadalna gra planszowa


Nasza dzisiejsza gra planszowa to różowe naleśniki a'la kostki z ziołowym serkiem i pionki w sam raz do małej rączki:)
Moje maluchy bardzo lubią grać w gry planszowe, oczywiście na własnych zasadach czyli bez zasad;) Jedyny problem, to krasnoludki, które chowają pionki i kostki, ale bez obaw mama detektyw zawsze je wytropi i można grać dalej:)

Składniki na 2 porcje:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu z buraczków
  • pół szklanki mleka
  • około 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 6 łyżek serka twarogowego ziołowego
Dodatki: oliwki, ketchup, słodka papryczka, ser, szynka, ogórki, olej

Ubijamy jajko ze szczyptą soli, dodajemy koncentrat z buraków, mleko i mąkę. Ciasto powinno być jednolite i gładkie, ale nie zbyt gęste. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki, a kiedy ostygną, smarujemy je serkiem i składamy w kwadratowe koperty. Kostki dekorujemy oliwkami i ketchupem, a pionki robimy z papryczki oraz skręconego sera i szynki. Smacznego:)

 

Ps. Koncentrat z buraków jest idealny do barwienia na różowo, a po usmażeniu praktycznie w naleśniku jest niewyczuwalny. Koncentrat można też zastąpić barszczem w proszku, ale wtedy nie dodajemy już soli.


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



czwartek, 06 października 2011
Panna Pancake;)


Bardzo lubimy pancake i naleśniki, szczególnie te na słodko, kiedy możemy je udekorować własnoręcznie zebranymi malinami i poziomkami z naszego ogródka:)

Składniki na 2 porcje:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • mały kawałek dyni (lub pół jabłka)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Dodatki: owce np. maliny i poziomki, cukierki m&ms, owocowa polewa do lodów i deserów lub sok, cukrowe pisaki

Jajka z solą ubić, aż będą puszyste, dodać mleko, śmietankę, startą dynię i cukier, ubijać jeszcze minutkę, następnie dodać mąkę i sodę, wymieszać delikatnie. Smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowy pancake dekorujemy owocami i polewą.

My ciasto smażyliśmy w serduszkowej foremce na jajko sadzone:) Smacznego!


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



środa, 05 października 2011
Domowy fast food


Nie taki fast food straszny jak go opisują, pod warunkiem, że to fast food domowy;) Wraz z maluchami zrobiliśmy sobie dzień fast fooda, były frytki i hamburger z cukinią, a do tego wesołe pomidorki, brokuł i pajęczyna na ketchupie:) Kilka dni wcześniej kupiłam małe zabaweczki i tak stworzyliśmy pyszny kinder zestawy z niespodzianką;)

Składniki na 2 porcje:
  • 150 g mięsa mielonego z łopatki
  • 4 plastry żółtej cukinii
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 kwiatki brokuła
  • 2 liście sałaty karbowanej
  • 2 porcje ketchupu
  • 1 jajko
Dodatki: sól, pieprz, papryka, bułka tarta, olej, masło, oliwki, rzodkiewka

Mięso mielone, oczywiście najlepsze to takie, które sami zmielimy, ale można je również zmielić w sklepie mięsnym. Świeże mielone poprawiamy solą, pieprzem i papryką, dodajemy jajko i odrobinę bułki tartej, mieszamy i formujemy kotleciki, które smażymy na oleju. Cukinię lekko solimy i dusimy na maśle, brokuł gotujemy, a frytki smażymy na złoty kolor. Wszystkie produkty układamy na talerzu w wesoła i smaczną kompozycję:)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



poniedziałek, 03 października 2011
Jesienna myszka


Dla naszych pociech wszystko jest takie niezwykłe:) zachwycają się czerwonymi liśćmi, słodkimi orzechami, pękatymi kasztanami i okrąglutką dynią:) Jesień to całkiem fajna pora roku, wystarczy myśleć pozytywnie i cieszyć się jak dziecko:)))

Składniki na 2 porcje:
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 porcje makaronu spaghetti
  • 1 pieczarka
  • pół cebuli
  • łyżeczka masełka
  • dwie łyżeczki śmietanki słodkiej
  • pół łyżeczki mąki
  • 1 łyżka oleju 
  • sól, pieprz
Na oleju smażymy fileta z kurczaka, dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojona w kostkę pieczarkę dusimy pod przykryciem. W między czasie gotujemy makaron, który później łączymy z filetem i pieczarką. Doprawiamy solą i białym pieprzem, dodajemy masło i śmietankę z mąką oraz odrobiną wody, dusimy jeszcze 5 min.

Wykładamy makaron, a na nim filecik, dodajemy uszy z buraczków, oczy i nosek z oliwek i gotowe. Smacznego:)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



niedziela, 02 października 2011
Żelkowe koreczki dla księżniczki


Żelkowe koreczki to wspaniały niedzielny deser dla małej księżniczki:)

Składniki:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 jabłko
  • pól szklanki malin
  • cukrowa posypka
Galaretkę rozrabiamy w 200 ml wody (na opakowania powinno być 500 ml wody), wtedy jest bardziej zwarta, kiedy wystygnie przelewamy ją do pojemniczków na lody lub do wąskiej szklaneczki i odstawiamy do lodówki. Ściągniętą  galaretkę wyciągamy z pojemniczków, obtaczamy w cukrowej posypce i kroimy na talarki. Na galaretkę układamy kawałki jabłka i maliny, dekorujemy chorągiewkami. Smacznego:)

 


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



Mama testuje: obierak falisty


Sprzęt kuchenny z kategorii mała rzecz, a cieszy:) Nigdy nie przypuszczałam, że taka moc tkwi w małej obieraczce;)
Obieraczka falista świetnie sprawdza się na cukinii i ogórkach, z jej pomocą można też zrobić wiórki ze skórki pomarańczowej.
Dzięki obieraczce tworzymy teraz fajne koła do samochodów, więc gorąco polecam:)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



piątek, 30 września 2011
Limonkowe arbuzy na Dzień Chłopaka;)


Kiedy zobaczyłam kolorowe galaretki w cytrynowych skórkach blogerki BiteDelite, nie mogłam się oprzeć pokusie, aby stworzyć limonkowe arbuzy:) Jak sami widzicie inspiracje kulinarne czają się na każdym kroku;)

Składniki:
  • 3 limonki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 łyżeczki pestki z suszonego kiwi
Galaretkę rozrabiamy w 200 ml wody, więc będzie bardziej zwarta i słodsza. Limonki myjemy, kroimy na pól i wyciągamy cały miąższ, skórki należy opłukać i do środka nalać galaretkę, odstawić, aż lekko się ściągnie, posypać suszonymi pestkami kiwi lub sezamem i wstawić do lodówki. Gotowe limonkowe arbuzy kroimy na ćwiartki:)

Ps. Zmrożony miąższ z limonki będzie idealny do drinka, kiedy dzieci pójdą spać;)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



czwartek, 29 września 2011
Zawód: blogująco-gotująca mama




Mam na imię Kinga i jestem blogująco-gotującą mamą:) Blog Dzieci Jedzą powstał z wielkiej pasji gotowania i miłości do moich maluchów 6-letniej Ani i 3-letniego Wojtusia, którzy bardzo mi pomagają, są współtwórcami i pomysłodawcami wielu potraw:) Jestem zwyczajną mamą, która nie robi na drutach, nie haftuje, nie pisze książek, ale wymyśla wesołe potrawy dla najmłodszych:) Na co dzień pracuję zawodowo, a maluchy chodzą do przedszkola, ale popołudniami i w weekendy zamieniamy się w szalonych kucharzy:) Nie jestem dietetykiem, ani psychologiem dziecięcym, wiec wszystkie moje spostrzeżenia wynikają z własnego doświadczenia i opinii innych znajomych mam. Wszystkich rodziców gorąco zachęcam do ozdabiania potraw dla swoich pociech, bo to przede wszystkim super zabawa:)

Jeśli chcielibyście o coś zapytać lub macie fajny pomysł na wesoła potrawę to piszcie na gukinga@tlen.pl

Pozdrawiam
Kinga



Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



PISZĄ O NAS

"Polska Gotuje" nr 3/2011
 


Portal Dzieciowo mi!

JestemDzieckiem.pl

Miło nam poinformować, iż nasz wesoły pirat został zwycięzcą konkursu Jak zmienić Tadka Niejadka w Smoka Żarłoka? organizowanego przez sklep internetowy JestemDzieckiem.pl

Kuchnia.bobyy.pl
Nasz Sandwich z językiem zdobył drugie miejsce w konkursie "Drugie śniadanie do plecaka", którego organizatorem był Bobyy.pl


Winiary.pl
Nasze kaczki w rosole zdobyły główną nagrodę w konkursie marki Winiary „Zupa jak malowana”.



Mniam cars czyli autka obiadowe


Mój synek uwielbia Auta, razem oglądamy film, praktycznie to znamy go już na pamięć;) i organizujemy wyścigi w przedpokoju, bo na panelach autka śmigają jak szalone. Już kilka razy obiecywałam maluchom, że będzie obiadowe autko i słowa dotrzymałam;)

Składniki na 2 porcje:
  • mały filet z kurczaka,
  • 2 porcje makaronu kolanka,
  • kilka kwiatków brokuła
  • 1 żółta cukinia
  • oliwki, ser gouda, oliwa, łyżka masła, sól, pieprz, bazylia.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni smażymy filet z kurczaka, dodajemy brokuł, doprawiamy sola, pieprzem, bazylią i dusimy pod przykryciem, na koniec dodajemy makaron i łyżkę masła. Kiedy brokuł będzie miękki potrawa jest gotowa:) Dekorujemy serem, usmażonymi krążkami cukinii oraz oliwkami.

Smacznego mali rajdowcy;)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



środa, 28 września 2011
Tajemnica produkcji żelków

Czy biorąc do ręki torebkę żelków Haribo zastanawiacie się, skąd się wzięły w niej te wszystkie pyszności? Jeśli tak, to zdradzimy Wam tajemnicę produkcji żelków.
Wszystko zaczyna się od projektu. Czy to będzie kształt misia, dżdżownicy czy butelki z colą, każdy żelek HARIBO powstaje najpierw jako szkic na papierze. Odręczny rysunek jest skanowany do komputera, a program graficzny tworzy z niego dokładny trójwymiarowy obraz. Dane z rysunku technicznego przekształcane są za pomocą frezarki w gipsowy model, na którym ręcznie dopracowuje się najdrobniejsze szczegóły. Tak stworzony ostateczny kształt żelka służy jako wzór dla tysięcy stempli w matrycy. Maszyna wyciska stemple do tac ze skrobią kukurydzianą, tworząc w ten sposób formy do żelków. W studiu projektowym HARIBO stale trwają prace nad nowymi pomysłami – wychodząc naprzeciw nowym trendom, co roku wprowadzanych jest na rynek od 10 do 15 nowości produktowych.

Twórcy żelków HARIBO nie zdradzają dokładnych proporcji składników i magicznego know-how, w których tkwi sekret pysznego smaku żelków, ale podstawowymi składnikami są zawsze: syrop glukozowy (dzięki któremu są przezroczyste), cukier i dekstroza (która nadaje im słodki smak) oraz żelatyna (która sprawia, że stają się ciągnące i sprężyste).
W produkcji owocowych żelków firma HARIBO stosuje żelatynę wieprzową, która jest całkowicie wolna od szkodliwych prionów. Przy wytwarzaniu produktów HARIBO wykorzystywane są również składniki roślinne, takie jak skrobia i agar – rodzaj tropikalnej algi, dzięki czemu mogą cieszyć się nimi również wegetarianie. Receptury produktów są stale doskonalone: cukier zastępowany jest fruktozą i cukrem owocowym z drzewa karobowego, a skład Złotych Misiów z Sokiem zawiera o 22% więcej naturalnych soków owocowych. Produkty HARIBO zawdzięczają swoje piękne kolory tylko naturalnym składnikom, takim jak np: antocjany, chlorofile i węgiel roślinny. Niezbędna paleta barw otrzymywana jest również z wyciągów np. z czerwonej i czarnej porzeczki, pomarańczy, cytryny, czarnego bzu, aronii, winogron, passiflory, mango, kiwi, a nawet marchwi, szpinaku i pokrzywy.
Podstawowe składniki owocowych żelków są podgrzewane i mieszane do uzyskania jednolitej gęstej masy. Przygotowana mieszanka jest następnie łączona z oddzielnie przygotowanymi naturalnymi aromatami i barwnikami. Na końcu dodawana jest skrobia, olej roślinny i kwas cytrynowy.
Pierwsza partia żelków jest zawsze produkowana ręcznie, aby wyeliminować ewentualne nieprawidłowości. Maszynowa produkcja żelków polega na wyciskaniu przez dozownik mieszanki do form. Przez następne 5 dni gotowe żelki schną na tacach ze skrobią kukurydzianą. Po wyschnięciu oddziela się gotowy produkt od skrobi, która jest ponownie wykorzystywana w procesie produkcyjnym. Żelki oczyszcza się powietrzem z resztek skrobi i powleka woskiem pszczelim i woskiem carnauba, aby nadać im połysk i zapobiec sklejaniu się ze sobą.
Firma HARIBO dba, aby oferowane przez nią słodycze były najwyższej jakości, dlatego nad całym procesem produkcji czuwają specjaliści. Prowadzą oni regularne badania laboratoryjne stosowanych surowców. Zaawansowany technologicznie proces produkcji jest zamknięty, co gwarantuje całkowitą sterylność produktów HARIBO. Najwyższa jakość żelków, pianek i gum rozpuszczalnych potwierdzona jest obowiązującymi w Polsce i na całym świecie certyfikatami jakości i bezpieczeństwa. HARIBO stosuje system kontroli bezpieczeństwa żywności HACCAP i spełnia standardy ISO 9001, International Food Standard (IFS) oraz British Retail Consortium (BRC).
Na koniec żelki są automatycznie ważone i pakowane, a później rozsyłane po całym świecie. Codziennie w 18 fabrykach HARIBO produkuje się ponad 80 milionów Złotych Misiów.


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6