wtorek, 27 września 2011
Król Julian i zwierzaki


Uwielbiamy Króla Juliana z serialu "Pingwiny z Madagaskaru" 
Człowieki! Uwaga, będę przemawiał! Jedzcie makaron z owocami bo jest smakowity;)

Składniki: makaron zwierzątka, maliny, poziomki, serem waniliowy, melon, pisaki cukrowe.

Prosty i super szybki przepis, gotujemy makaron, a następnie łączymy go z malinami, poziomkami i serkiem.

"Nie musicie dziękować. Wystarczy mnie wielbić na klęczkach"- Król Julian

i jak go tu nie kochać;)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com




niedziela, 25 września 2011
Mama testuje: waflowe foremki Vafini


W pokoiku na stoliku stało mleczko i jajeczko, a dla nowoczesnej mamy jest kakao i wesołe jajka Vafini;)

Waflowe foremki Vafini to wspaniała baza do stworzenia ciekawych przekąsek dla naszych maluchów. Wafelek w kształcie połówki jajka, bez konserwantów, sztucznych barwników i bez dodatku cukru to smaczna i chrupiąca propozycja, idealna zarówno na śniadanie, kolację, czy kinder party:)



Vafini możemy przygotować na wiele sposobów, mięsne farsze, jajecznica, sałatki, owoce lub inne desery to tylko niektóre propozycje podania. Wielkość i kształt idealnie pasuje do małej rączki, a fajny wygląd i chrupiąca struktura z pewnością przypadną do gustu małym smakoszom. Moje maluchy były zachwycone;)

Nasze śniadanko:
Vafini dzidzie: serek wiejski, rzodkiewka, ogórek, papryczka, oliwka
Vafini stateczek: jajecznica na maśle, żagielek z salami
Vafini literkowe: maliny, melon, cukrowa posypka literkowa

Smacznego!


Więcej o produkcie na stronie www.vafini.pl



Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



piątek, 23 września 2011
Paprikomarchewki na pożegnanie lata


Małe, słodkie, pomarańczowe papryczki, kiedy moja córcia zobaczyła je po raz pierwszy powiedziała, że wyglądają jak grubaśne marchewki, tylko bez tego koperku na górze;) i to była inspiracja do stworzenia paprikomarchewki. Mnóstwo koloru, smaku i chrupania, wesoły zestaw obiadowy dla naszych zajączków w sam raz na pożegnanie lata:)

Składniki: dwie słodkie papryczki, 4 łyżki gulaszu (ja zrobiłam tradycyjny w sosie pieczeniowym z karkówki), 2 kwiatki brokuła, 3 ziemniaki, jajo, łyżka mąki tortowej i łyżka kartoflanki, sól, pieprz, olej.

    

Ucieramy ziemniaki, solimy, odstawiamy na chwilę, aż puszczą sok, który odcedzamy, a ziemniaki łączymy z jajkiem i mąką oraz szczyptą pieprzu. Smażymy na oleju na złoty kolor, wykładamy na ręczniczki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Papryczki faszerujemy mięskiem z gulaszem i zatykamy ugotowanym brokułem, podajemy z plackami ziemniaczanymi polanymi sosem z gulaszu. Smacznego!




Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



wtorek, 20 września 2011
Szaleni naukowcy Pieczarkini;)


Szaleni naukowcy Pieczarkini, z nimi nie można dyskutować, trzeba ich szybko zjeść;)

Składniki: 6 dużych pieczarek, 1 papryka czerwona, 1 mała cebulka, 1 jajko, 1 łyżka bułki tartej, 100 g tartego sera gouda, sól, biały pieprz, 1/2 kostki bulionu grzybowego, 3 pomidorki koktajlowe, 3 oliwki czarne bez pestki, 3 oliwki zielone z papryką.

Oddzielamy nóżki od kapelusza pieczarki. Nóżki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju, kiedy będą już miękkie doprawiamy i zestawiamy z ognia, wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą.  Farsz przekładamy do kapeluszy pieczarek i układamy je na patelni, zalewamy bulionem grzybowym do połowy wysokości i dusimy pod przykryciem ok 20 min, na koniec posypujemy startym serem. Układamy połówki pomidorka i dekorujemy plasterkami oliwek. Smacznego mali naukowcy;)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



poniedziałek, 19 września 2011
Parówkowa mumia


Parówkowa mumia to kolejna propozycja na pyszną przekąskę z ciasta francuskiego, a jej wykonanie jest tak proste, że maluchy chętnie pomogą w przygotowaniu:)

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 10 cienkich parówek, sałata, ketchup

Ciasto dzielimy na 10 części, a każdą z nich na paseczki o szerokości 6-8 mm. Parówki obieramy z osłonek i owijamy paseczkami z ciasta francuskiego, tak aby cała parówka była zakryta, z wyjątkiem małej szpary na oczy. Mumie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy na złoty kolor ok. 15 min. Podajemy z sałatą i ketchupem. Smacznego!


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



niedziela, 18 września 2011
Mama testuje: Lunch Punch czyli foremki do tostów i kanapek


Niedziela to wspaniały dzień na testowanie nowych produktów:) Foremki Lunch Punch to świetna propozycja dla zapracowanych mam, które chcą szybko wyczarować wesołe śniadanko lub kolację dla swoich maluchów. Wystarczy kilka kromek chleba tostowego, dowolna pasta kanapkowa, my uwielbiamy jajeczną, makrelową i kurczakową. Smarujemy tosta, przykrywamy drugim, przyciskamy foremką i super sandwich gotowy:)
W każdym z pudełeczek Lunch Punch znajdziemy 4 foremki, w zestawie dla dziewczynki wzorki z księżniczką, w zestawie dla chłopca auta i samolot. Wykonanie foremek bardzo ładne, obsługa super prosta i efekt końcowy podoba się maluchom, a za to wielki plus. Gorąco polecam:)

 

 


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



piątek, 16 września 2011
Dyniowe placusie


Koniec lata to spaniały czas dla dyniowych smakoszy:) To niezwykłe pomarańczowe warzywo jest cennym źródłem składników odżywczych, a dobrze przyrządzone będzie uwielbiane nawet przez Tadka niejadka;)

Składniki: kawałek dyni, 2 jajka, 4 łyżki mąki tortowej, pół łyżeczki przyprawy do jabłecznika, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru, olej, bita śmietana, maliny

Dynię kroimy w kostkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy, aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię, ugniatamy widelcem na pure, dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, mieszamy, smażymy małe placusie na złoty kolor, dekorujemy bitą śmietaną, malinami i kolorową posypką. Pycha:)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



czwartek, 15 września 2011
Mama testuje: Foremki Zenker by Fackelmann


Rozpoczynam nowy dział, w którym będę chciała zaprezentować Wam najfajniejsze, najsmaczniejsze i najpraktyczniejsze produkty, jakie wpadły mi w ręce:)

Foremki Zenker by Fackelmann już na pierwszy rzut oka wyglądają obiecująco, a napis na kartoniku 100 pieces robi wrażenie. Pomocny jest również rysunek wszystkich dostępnych form, więc nie kupujemy kota w worku, bez trudu możemy sprawdzić, czy jest tam nasz ulubiony kwiatek, choinka, piesek lub literka. Foremki wykonane są bardzo starannie i solidnie, myślę że nawet silny tata nie złamie ich tak szybko, poza tym foremki podzielono na 5 grup tematycznych, każda w innym kolorze, co ułatwia szybkie odszukanie tej jedynej ulubionej:) Niewielkie trudności mogą jedynie wynikać przy wycinaniu wyszukanych wzorów o małych i cienkich elementach, szczególnie przy robieniu wymyślnych tostów lub placków, ale foremki są do ciastek, więc przy innych produktach lepiej wybierać proste kształty, chociaż dla chcącego nic trudnego;)

Ogólna ocena foremek to 5+ produkt godny polecenia:)

  


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



wtorek, 13 września 2011
Słoniowa fasolka


Słoniowa fasolka to sycące i smaczne danie:) Biała fasola jest bardzo zdrowa, to bogate źródło białka,  zawiera również lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Fasolę przed użyciem musimy namoczyć na 10-12 godzin, dzięki temu nie utraci ona podczas gotowania cennych witaminy i składników mineralnych. Połączenie fasoli, chudej kiełbaski i sosu pomidorowego będzie wspaniałą propozycją dla naszych milusińskich, a parówkowe słonie z pewnością wzmocnią apetyt:)

Składniki: 1/2 szklanki białej fasoli, 1 laska dobrej chudej kiełbasy, 300 ml sosu pomidorowego lub 2 łyżki przecieru, mała cebulka, sól i pieprz, szczypta majeranku, 2 parówki do dekoracji (sprawdzajmy zawartość mięsa w parówce, najlepsze są te z zawartością ok. 80%)

Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy posiekaną drobno cebulę i pół-plasterki kiełbasy. Dodajemy ugotowaną fasolę, wlewamy sos pomidorowy i przyprawiamy.

Podajemy ze słoniową parówkową rodzinką i bułeczką. Moje maluchy wprost przepadają za tym daniem:)))


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



sobota, 10 września 2011
Serowe cukierasy


Nie wszystko złoto co się świeci, ale i nie każdy cukierek musi być słodki;)
Wraz z córcią zastanawiałyśmy się, co jeszcze można wyczarować z ciasta francuskiego i wyszły nam serowe cukierasy:) Idealna forma i wielkość do małej buźki, a i pasują do wielu dodatków: barszczu, ketchupu, sosów, mizerii itd. Proste i pyszniutkie, gorąco polecam:)))

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, ketchup, ser mazdamer

Ciasto kroimy na kwadraty ok 3cm, na środku smarujemy ketchupem, nakładamy kosteczkę sera i zawijamy jak cukierek. Pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor.

Opakowanie ciasta francuskiego możemy podzielić na 2-3 porcje, z części zrobić cukierasy, a z pozostałej np. ciasteczka z brzoskwiniową marmoladką:)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



piątek, 09 września 2011
Sandwich z językiem


Sandwiche z językiem to propozycja drugiego śniadania idealna dla starszych dzieci, które lubią wyraziste smaki, chociaż czasem nie wiek czyni smakosza:) Mój trzyletni synek bardzo lubi dania, których raczej nikt by nie podał maluchom;) Czasem warto proponować najmłodszym nowe, a nawet egzotyczne potrawy, kto wie może drzemie w nich światowej sławy kucharz;)

Składniku: 4 tosty maślane, 4 plastry salami paprykowej, 8 łyżeczek sosu barbecue, plaster sera gouda, rzodkiewka, kilka plastrów ogórka i pomidorki koktajlowe

Chleb tostowy z jednej strony smarujemy sosem barbecue składamy 2 tosty razem i przecinamy po skosie na pół. Rozchylamy tosta układamy plaster salami tak, aby w 1/3 wystawał. Zapiekamy na złoty kolor, a następnie dekorujemy serowymi zębami i rzodkiewkowymi oczami, podajemy z pomidorkiem i ogórkiem. Smacznego!


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



wtorek, 06 września 2011
Cukiniowy miś z jajem


Moje maluchy uwielbiają cukinię pod każdą postacią, dlatego co roku rozpoczynamy sezon ze smażonymi w plasterkach takimi malutkimi jak ogórki, a kończymy z pięknymi i dorodnymi cukiniogigantami:)

Składniki: 2 grube plastry dużej cukinii z wydrążonym środkiem, 2 jajka, 2 łyżki klarowanego masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz czosnkowy, 4 krakersy, 2 czarne oliwki.

Każdego misia smażymy oddzielnie na małej patelni z pokrywką. Plaster cukinii solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z jednej strony, po przełożeniu na drugą stronę wbijamy delikatnie do środka jajko, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż jajko się zetnie, przekładamy łopatką na talerzyk i dekorujemy. Smacznego:)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



poniedziałek, 05 września 2011
Literkowe babeczki dla skrzata


Wraz z moimi dzielnymi skrzatami wybraliśmy się do ogródka na poziomki i maliny i już po 10 minutach wracaliśmy z pełną miseczką cudnie pachnących, smakowitych owoców, w sam raz na niedzielne babeczki:)

Składniki: 100g Kasi, 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 200 ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, fix do śmietanki, szklanka malin, szklanka poziomek, literki cukrowe.

Zagniatamy mąkę z Kasią, jajkiem i cukrem, odstawiamy wyrobioną kulkę na 30 min do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką i przekładamy do foremek na babeczki, ws
tawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min temp. 180-190 stopni, kiedy ciasto będzie złociste, wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix do śmietanki. Do babeczek układamy poziomki i maliny (3/4), przykrywamy bitą śmietaną i dekorujemy pozostałymi poziomkami i malinami oraz cukrowymi literkami. Smacznego:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



piątek, 02 września 2011
Naleśnikowa panienka


Maluchy chętnie jedzą naleśniki z dżemem, serem czy nutellą, a na te z mięsem nie patrzą już z takim entuzjazmem, ale wystarczą włosy z fasolki, pomidorowe klipsy, do tego wesoła buzia, oczka i naleśnikowa panienka gotowa:)

Składniki farszu: wołowina rosołowa i ugotowana marchewka z wywaru, na którym potem możemy ugotować zupę ogórkową:) mała cebulka, 100 g startego sera, sól i pieprz, łyżka oleju.

Na oleju smażymy posiekaną cebulkę, dodajemy zmielone gotowane mięso, marchewkę i doprawiamy, po chwili odstawiamy farsz do ostudzenia, a następnie smarujemy naleśniki, posypujemy żółtym serem i składamy w kopertę. Smacznego:)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



czwartek, 01 września 2011
Klopsikowe bobasy w paprykowych kołyskach


Klopsikowe bobasy od razu wywołały wielki uśmiech na buźkach moich maluchów:))) Danie tylko zabawne, ale i bardzo smaczne.

Składniki: 300g mięsa mielonego z indyka, 1 jako, bułka tarta, sól, pieprz, małe pomarańczowe słodkie papryczki, ser topiony w plastrach, oliwki i ogórek do dekoracji.

Mięso wyrabiam z jakiem, bułka i przyprawami, a następnie nakładam je do połówek papryczek pozbawionych nasion. Papryczki przekładam na patelnię z odrobiną oliwy i kilkoma łyżkami bulionu, dusimy pod przykryciem. Papryczki już po chwili są miękkie, a kiedy bulion wyparuje, odwracamy je mięsem do dołu, aby odrobinę się zrumieniło. Papryczki z mięsem przykrywamy małym plasterkiem sera, z oliwki robimy smoczek, z ogórka czapeczkę i bobaski gotowe:))


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6