środa, 31 sierpnia 2011
Arbuzowo-truskawkowy staw z kaczuszką


Pyszny deser arbuzowo-truskawkowy zadowoli każdego małego smakosza:)

Składniki: 100ml śmietanki 30%, łyżka soku truskawkowego, kilka kostek arbuza, pianka jojo kaczka.

Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy sok, który nada ładny kolor, smak i aromat. Krem posypujemy arbuzem i dekorujemy kaczką:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


poniedziałek, 29 sierpnia 2011
Gołąbek mała wyścigówka:)


Gołąbki to jedna z ulubionych potraw obiadowych moich maluchów, a gołąbek mała wyścigówka znika z talerza z zawrotną prędkością:)

Składniki: kilka liści z młodej kapusty, 250 gram mielonej łopatki, 1/4  szklanki ryżu, mała szalotka, marchewka, olej, łyżka koncentratu pomidorowego,1/2 l bulionu warzywnego, odrobina koperku, sól, pieprz.

Kapustę sparzyć i zdjąć liście,a ryż ugotować. Na patelni dusimy posiekaną szalotkę, mieszamy ją z mięsem i ryżem, doprawiamy. Gotowy farsz nakładamy na liście i zawijamy, gołąbki układamy w garnku i zalewamy bulionem z koncentratem, pokrojoną w talarki marchewką oraz koperkiem. Gotujemy pod przykryciem ok. 25 min. Smacznego!

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


piątek, 26 sierpnia 2011
Kalafiorowe afro


Kalafiorowe afro to wspaniała przekąska dla malucha, chrupiąca, sycąca i smaczna:)

Składniki: mały kalafior, mąka, jajko, bułka tarta, olej, sól, biały pieprz, curry.

Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy i studzimy, następnie oprószamy go lekko mąką, obtoczamy w roztrzepanym jajku z solą, pieprzem i curry, a potem w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor i wykładamy na papierowy ręczniczek, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kalafiorowe afro podajemy z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


czwartek, 25 sierpnia 2011
Polska gola, czyli klopsiki na murawie


Dziś polecamy sportową przekąskę dla młodych piłkarzy:) Klopsiki z mięsa mielonego z indyka w panierce z sezamem.

Składniki: 300g mięsa mielonego z indyka, 1 jajko, bułka tarta, sezam, sól i pieprz.

Mięso mieszamy z jajkiem i łyżką bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażymy na oleju na złoty kolor, gotowe piłki wykładamy na papierowy ręczniczek, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


środa, 24 sierpnia 2011
Wyścigi kolarskie, czyli jeżdżące kanapki




Moje maluchy uwielbiają jazdę na rowerze i tak zrodził się pomysł na kanapki kolarskie:) Każdy mały zuch wie, że sport to zdrowie, a z pomocą wesołych, jeżdżących kanapek możemy przybliżyć maluchom ciekawe dyscypliny sportowe. Wystarczy kilka kromek bagietki, rzodkiewka, salami, ser, ogórek i kanapki gotowe. Smacznego mali sportowcy:)

Kolarskie kanapki inaugurują na naszym blogu nową serię "Sportowe przekąski"

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


poniedziałek, 22 sierpnia 2011
Misiowe kanapeczki




Foremki do ciastek mogą przydać się nie tylko do świątecznych pierniczków;) z ich pomocą możemy wyczarować pyszne i szybkie śniadanie dla malucha.

Składniki: chleb tostowy maślany i wieloziarnisty, twarożek ziołowy, masło, ser żółty marmurek.

Chleb tostowy wieloziarnisty smarujemy serkiem, na niego układamy chleb tostowy maślany, smarujemy go masłem i przykrywamy serem. Foremką do ciastek kroimy misie, robimy oczka, buźki i śniadanie gotowe:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


piątek, 19 sierpnia 2011
Drożdżowy Miś


Latem nasza dziecięca kuchnia często serwuje owocowe obiadki:) Drożdżowe bułki parowe są idealne zarówno na słodko z masełkiem i owocami, jak i z mięsnym sosem. Moja babcia robiła takie bułki sama z ciasta drożdżowego, ale ja jako pracująca mama często kupuję takie gotowe pakowane po 6 lub 8 sztuk. Naszego misia sparowaliśmy na maśle z łyżeczką cukru i łyżeczką wody pod przykryciem i podaliśmy ze śliwkami:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


czwartek, 18 sierpnia 2011
Bananowe naleśniki




W smutny i deszczowy dzień zróbmy maluchom wesołe kinder party:) Wystarczy w naleśnik zawinąć dojrzałego banana, pokroić go w 2 cm paski, które spinamy kolorowymi patyczkami i dekorujemy winogronem oraz masą cukrową. Wesołej zabawy maluszki:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


środa, 17 sierpnia 2011
Owocowe gofry


Lato to cudowny czas świeżych, pachnących i soczystych owoców, a tym samym mnóstwo możliwości na wspaniałe desery dla naszych milusińskich. Dziś proponujemy owocowe gofry:)

Składniki: 2 jajka, pół łyżeczki soli, łyżeczka cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki mleka, 2 łyżki oleju, 3/4 szklanki mąki. Najpierw miksujemy jajka z solą na puszystą piankę, a następnie dodajemy pozostałe składniki, ciasto powinno być dość gęste. Gofry pieczemy na złoty kolor, a następnie dekorujemy śmietanką i owocami:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


wtorek, 16 sierpnia 2011
Ziemniaczano-cukiniowa ośmiornica z surimi


Maluchy przepadają za plackami ziemniaczano-cukiniowymi i paluszkami surimi, łącząc je razem powstaje wesoła ośmiorniczka.

Składniki: 1/2 małej cukinii, 4 ziemniaki, 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka mąki pszennej, sól, biały pieprz, olej

Ziemniaki i cukinię ścieramy na drobnej tarce i solimy, po chwili odsączamy, łączymy z jajkami i mąką ziemniaczaną, mąki pszennej dodajemy około 4 łyżek, tak aby ciasto nie było zbyt luźne. Smażymy na złoty kolor.

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



niedziela, 14 sierpnia 2011
Sałatkowe ludki


Bardzo często piekę kruche spody do babeczek, zarówno te słodkie do kremów i bitej śmietany, jak i słone do farszu i sałatek.

Dziś prezentuję babeczki z sałatką kurczakową:)

Składniki: Gotowana pierś z kurczaka, gotowana marchewka, kukurydza z puszki, majonez.

Moje dzieciaki uwielbiają sałatkowe ludki:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


Kolorowe śniadanko:)


Moje maluchy zawsze z niecierpliwością czekają na niedzielne śniadanie:) siadamy razem przy kuchennym blacie i tak powstają nasze wesołe kanapeczki i inne kolorowe cudaki;)

Parówkową ośmiornicę z pewnością potrafi zrobić każda mama, paróweczkę nacinamy na 2/3 długości i rozciętą stroną wkładamy do gotującej się wody. Wyścigówkę zrobiliśmy ze słodkiej małej pomarańczowej papryczki nadziewanej jajecznicą na masełku, a do tego bułeczka z makiem, z masełkiem i serem marmurkiem:) Smacznego maluszki:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


sobota, 13 sierpnia 2011
Pomidorowa z biedroneczkami:)


Pomidorowa to jedna z ulubionych zup moich maluchów i pewnie nie tylko moich;)
Ja gotuję rosołek z kurczaka i podaję go z makaronem, a następnego dnia do rosołu dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i mamy pomidorową. Biedroneczki to pomidorki koktajlowe siedzące na wyspie z ryżu:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


wtorek, 09 sierpnia 2011
Bracia żelki w kąpieli serkowej


Moje maluchy uwielbiają żelki, często robię takie domowe z galaretki, albo soku i żelatyny. Takie żelowe stworki są z pewnością zdrowsze i do tego ile radochy:)

Galaretkę malinową (w przepisie na 500ml) rozrabiamy w 180 ml gorącej wody, dobrze mieszając, studzimy, kroimy np. w kostkę i mieszamy z serkiem waniliowym lub naturalnym. Pycha:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


czwartek, 04 sierpnia 2011
Królewskie sakiewki mięsne


Farsz: gotowaną pierś z kurczaka wraz z warzywami z rosołu mielimy przez maszynkę lub blenderem. Na patelni podsmażamy posiekaną małą cebulkę i 5 pokrojonych drobno pieczarek, łączymy farsz i odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto: 40g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 i 1/2 szklanki mąki, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soli, łyżeczka cukru.
Drożdże, sól, cukier, połowę ciepłego mleka i łyżkę maki rozrabiamy i odstawiamy na 20 min. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto, a w zasadzie zaklepujemy:)
Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy koła, przekładamy je do foremek na muffiny, nakładamy do środka farsz i zakręcamy sakiewki. Pieczemy je w temp. 180 stopni na złoty kolor tj. 20-30 min.

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6