środa, 03 sierpnia 2011
Małe spaniele czyli pierożki z mięsem


Farsz: ugotowane mięso wołowe rosołowe i włoszczyzna zmielić przez maszynkę i usmażyć z posiekaną cebulką (z wywaru zrobiłam zupę ogórkowa;)

Ciasto: Na blacie lub stolnicy wysypać 0,5 kg mąki pszennej, zrobić wgłębienie do którego dodać szczyptę soli i wlewać małymi porcjami ciepłą wodę, cały czas zgniatając, aż powstanie zwarta kulka ciasta. Rozwałkować, podsypując mąka, wykroić koła szklanką, na środek nałożyć nadzienie zamknąć, zakleić i ugotować w osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną. Podawać z odrobiną masełka, oczami i buźkami. Gotowe:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Pizza Pacman


Składniki: 40g drożdży, łyżka oleju, pół szklanki mleka, około szklanki mąki, 6 dużych pieczarek, 15 dag tartego sera,  70g koncentratu pomidorowego 30% (1 puszeczka lub pół słoika) oregano, bazylia, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, a do dekoracji: 2 plastry sera topionego, czarne oliwki, pomidorek i porzeczki.

Rozrabiamy drożdże, sól, cukier i łyżkę mąki w 1/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego) odstawiamy na 20 min, a kiedy rozczyn urośnie dodajemy pozostałą część mleka, olej i mąkę. Zarabiamy ciasto, wykładamy na blat i podsypując mąką wyrabiamy placek wielkości blachy, moja ma 30/25 cm i ciasta jest w sam raz:) Ciasto wykładamy na formę i smarujemy je koncentratem, posypujemy bazylią i oregano, następnie układamy pokrojone w plasterki pieczarki i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika na 20-30 min w temp. 180 stopni. Brzegi pizzy powinny być rumiane, wtedy z pewnością będzie dobrze upieczona. Na gorącej pizzy układamy planszę dla pomidorowego Pacmana:)))

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


Poziomkowa ośmiornica:)


Składniki: Szklanka poziomek, szklanka gęstego naturalnego jogurtu, pół opakowania cukru waniliowego, dwie płaskie łyżki cukru, żelki jogurtowo-truskawkowe, cukierki na oczy i masa cukrowa na buźkę.

Poziomki posypujemy cukrem i rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem i wkładamy do zamrażarki. Co pół godziny masę należy przemieszać, aby lody były gładkie i kremowe. Gałkę loda nakładamy na miseczkę i dekorujemy, tworząc wesoła ośmiornicę lub innego lodowego zwierzaka;)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


niedziela, 31 lipca 2011
Myszki i piegusek czyli niedzielne śniadanko:)




W niedzielny poranek zawsze mam trochę więcej czasu na przygotowanie wesołego śniadanka dla moich maluchów. Dziś polecam piegowatą jajecznicę i rzodkiewkowo-twarogowe myszki.

Dzieci bardzo lubią parówki pod każdą postacią, jednak należy pamiętać, aby były one odpowiedniej jakości. Ja kupuję parówki wieprzowe o zawartości mięsa 82%, są zwarte i bardzo smaczne, polecam też parówki z szynki:)

Przygotowanie: na patelnię wlewam łyżeczkę oleju i dodaję łyżkę masła (jeżeli mamy masło klarowane to nie trzeba dodawać oleju), następnie wrzucam pokrojoną w plasterki cienką parówkę i po chwili wszystko zalewam roztrzepanymi jajkami,doprawiamy solą i białym pieprzem, a na koniec dekoracja:)
Małą kostkę tłustego twarogu dokładnie rozgniatamy, a następnie mieszamy ze startymi na tarce rzodkiewkami, dodajemy łyżkę gęstej śmietany i doprawiamy solą i białym pieprzem oraz szczyptą bazylii. Formujemy myszki, dekoracja i gotowe:)
Do takiego śniadanka świetnie pasują małe kromeczki bagietki z masełkiem i kakao. Smacznego!

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


sobota, 30 lipca 2011
Żółwie z patisona


Dzieci bardzo lubią gotowane warzywa, ale jeszcze bardziej lubią wesołe warzywa:)

Składniki: 2 malutkie patisony, mała cukinia, 6 pieczarek, 1 gotowana pierś z kurczaka, łyżka masła, 2 plastry żółtego sera, marchewka na buźki, 1 szklanka bulionu, sól, biały pieprz.

Patisony kroimy na dwie połówki i wydrążamy środek. Pieczarki i cukinię kroimy w kostkę i dusimy na masełku, dodajemy pokrojoną drobno gotowaną pierś kurczaka, gotowy farsz nakładamy na patisony, a patisony przekładamy na patelnię, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 20-30 min. Pod koniec układamy paseczki sera i dekorujemy marchewkowymi buźkami:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


Wesołe kanapki 2 :)


Maluchy tak zasmakowały w wesołych kanapkach, że nie ma rady trzeba wstawać kilka minut wcześniej, ale ich radość jest bezcenna:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


Kaczuszki w rosole:)




Pyszny rosołek z kurczaka z ryżowymi kaczuszkami smakował moim maluchom dożo bardziej niż tradycyjna wersja z makaronem:)

Kaczuszki wykonałam z ugotowanego ryżu do sushi z odrobiną soli i curry, dzioby i łapki to gotowana marchewka z rosołu, oczka to czarny pieprz. Smacznego!

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


piątek, 29 lipca 2011
Biedroneczki z masą krówkową i daktylami:)
Składniki:1/2 kg mąki, 100 g drożdży, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 2 żółtka, 1/2 kostki Kasi, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli
Masa krówkowa: rozpuszczamy opakowanie krówek w 50 ml śmietanki

Roztapiamy Kasię i studzimy. Z kilku łyżek ciepłego mleka, drożdży, cukru i soli robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ubijamy jajka, dolewamy resztę mleka, rozczyn, wsypujemy mąkę i zarabiamy ciasto. Na koniec dolewamy Kasię i dalej klepiemy ciasto. Odstawiamy ciasto na ok. 20 min. aż podrośnie. Następnie wykładamy je na blat wysypany mąką i formujemy prostokąt, nakładamy masę, zawijamy w ślimaka i odcinamy ok. 2 cm kawałki, które układamy na formie, dekorujemy pokrojonymi suszonymi daktylami, pędzlujemy żółtkiem z mlekiem i wstawiamy na 40 min. do piekarnika. Wesołe buźki robimy z masy cukrowej. Smacznego:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


Re re kum kum czyli fasolka z brokułem w sosie beszamelowym




Składniki: garść fasolki szparagowej, kilka różyczek brokuła, łyżka masła, łyżeczka mąki, 100 ml mleka, biały pieprz, sól, łyżka startego sera morskiego.

Fasolkę i brokuł ugotować w osolonej wodzie, ja dodaję również małą łyżeczkę cukru. Rozpuścić na patelni masło, dodać mąkę,  dolać całe mleko szybko mieszając. Sos już po chwili zacznie gęstnieć, wtedy go doprawiamy, a na koniec mieszamy z tartym serem. Gotowane warzywa polewamy sosem. Danie smakuje idealnie z dwoma żabami z ogórka małosolnego;)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


Kanapeczki dla niejadka


Radosna twórczość Ani, Wojtka i mamy. Składniki to przegląd lodówki im więcej tym lepiej;)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


czwartek, 28 lipca 2011
Wesołe szaszłyki


Składniki: Pianki Marshmallow GRILL & PARTY, jabłko, banan, cukierki m&m's, kolorowa posypka

Wystarczą pianki, owoce i patyczki do szaszłyków, aby powstały wspaniałe grillowe ludki:) Nasze z braku pogody zrobiliśmy w kuchni nad palnikiem, dzieciaki były zachwycone:)))

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com