poniedziałek, 31 października 2011
Halloweenowy tort dyniowy wg projektu Ani


Na zakończenie naszej Halloweenowej zabawy upiekłyśmy z Anią wspaniały tort dyniowy z dekoracją wg projektu mojej małej artystki;)

Składniki:
1 kostka margaryny Kasia
5 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
300 g dyni

Dodatki: polewa z ciemnej czekolady, 4 biszkopty, 4 żelki glizdy, biała czekolada, cukrowe oczy do dekoracji wypieków Wilton, pisaki cukrowe.

Dynię zetrzeć na tarce i osuszyć papierowym ręczniczkiem z nadmiaru soku. Ubić jajka, dodać cukier i rozpuszczony wystudzony tłuszcz, połączyć z przesianą mąką z proszkiem, sodą i cynamonem. Na koniec dodać starta dynię i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ciasto wygładzić i wstawić do piekarnicza na około 60 min. w temp. 170 stopni.


Wystudzone ciasto dekorujemy wg projektu dziecka:) U nas są duchy, pająki, glizdy, krzyczący ludzie, a wszystko w brązowej mazi a'la błotko;)



Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
niedziela, 30 października 2011
Sabat czarownic


Straszna przekąska;)

Składniki:
3 kółka BakeRolls pełnoziarniste - głowa czarownicy
3 plastry salami i 3 plastry kiełbasy krakowskiej - czapka
ser, paluszki i por - miotełka
ketchup - krew;)


Układamy na talerzu i szybko jemy, zanim wiedźmy rzucą na nas zły urok;)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
Słodkie duchy z American frosting:)

Słodkie duchy nie są takie straszne;)

Składniki:
50 g margaryny Kasia
3 jajka
6 łyżek mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
3 łyżki cukru
50 ml wody
220 g cukru pudru
1 białko

Babeczki waniliowe:
Ubijamy na sztywno 3 białka, dodajemy cukier, żółtka, ekstrakt wanilii i roztopioną Kasię. Łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy 15-20 min. w temp. 190 stopni.

American frosting:
Gotujemy wodę i cukier puder około 15 min. W misce na parze ubijamy białko, a następnie dolewamy gorący lukier i szybko mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego, nakładamy na babeczki i dekorujemy. Smacznego!

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com

sobota, 29 października 2011
U pająka albinosa


Na Halloween muszą być pająki, a słodki czekoladowy naleśnik z pająkiem albinosem to prawdziwa uczta dla maluchów;)

Składniki na 2 porcie:
1 jajko
pół szklanki mleka
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
szczypta soli

Dodatki: biała czekolada na pajęczynę, białe lentilki na pająka oraz brązowy cukrowy pisak

Jajko ubić ze szczypta soli, dodać mleko, miód i kakao, a następnie wymieszać wszystko z mąką na jednolite ciasto. Usmażyć grube naleśniki na średniej patelni. Roztopić czekoladę z odrobiną mleka i narysować na naleśniku pajęczynę, dodać lentilkowego pająka i gotowe:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
piątek, 28 października 2011
Dyniowe placki czarownicy


Mała czarownica zjadła zupkę dyniową, a na drugie danie dostała słodkie placuszki;)

Składniki:
  • 300 g dyni pomarańczowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia
Dodatki: cukierki lentilki, cukier puder

Dynię ścieramy na drobnej tarce, solimy i odstawiamy, aż puści sok, który następnie odlewamy. Dodajemy jajko, mąkę i cukier, dokładnie mieszamy i smażymy ciasto na rozgrzanym oleju. Gotowe placuszki wykrawamy foremkami do ciastek, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy lentilkami. Smacznego!

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
środa, 26 października 2011
Dyniowa dla czarownicy;)


Każda mała czarownica przez wylotem na sabat musi zjeść coś pożywnego i smacznego:) Po zupie dyniowej i serowej miotełce będzie śmigała po niebie z prędkością światła;)

Składniki:
  • 1/2 litra rosołu
  • 150 g dyni pomarańczowej
  • szczypta curry, przyprawy do jabłecznika, soli i białego pieprzu
Dodatki: słone paluszki, kilka plasterków sera gouda, szczypiorek lub por do związania miotły

Gotujemy rosół wraz z dynią pokrojoną w kostkę i doprawiamy, a kiedy dynia będzie już miękka miksujemy blenderem. Bulion dyniowy można również zabielić śmietaną z odrobiną mąki. Podajemy z serowo-paluszkowymi miotełkami;)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
wtorek, 25 października 2011
Kanapeczki Halloween


Straszenie mamy to ciężka praca;) aby mieć dużo siły i energii, polecamy dyniowe przekąski, czyli kanapeczki z pastą łososiową w kształcie halloweenowych dyń;)

Składniki na 6 porcji:
  • 6 tostów
  • 50g wędzonego łososia
  • 3 łyżki serka naturalnego
Dodatki: kilka plasterków gotowanej marchewki

Łososia i serek miksujemy blenderem i nakładamy na wykrojony foremkami do ciastek chleb tostowy. Dekorujemy trójkątami z gotowanej marchewki. Smacznego!

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



poniedziałek, 24 października 2011
Dyniowi pomocnicy:)

- Puk, puk
- Kto tam?
- To ja Halloween;)

W tym tygodniu bawimy się przygotowując smakołyki na Halloween, a wszystkiego doglądać będą nasi specjalni dyniowi degustatorzy Ania i Wojtek;)

Zapraszamy do wspólnej zabawy:)))

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com