piątek, 25 listopada 2011
Tiramisiu

Z okazji Światowego Dnia Pluszowego Misia, wszystkim misiaczkom, tym małym i tym dużym, tym pluszowym i tym obiadowym;) przesyłamy dużo słodkich buziaków:)))

Składniki (2 porcje):
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
1 łyżka ciemnego kakao
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 opakowania pianek Haribo Chamalows Fruity
4 łyżeczki czekolady Nutella
olej do smażenia

Dodatki: brązowy cukrowy pisak

Rozbijamy jajko ze szczyptą soli oraz cukrem, dodajemy kakao, mleko i mąkę. Ciasto naleśnikowe smażymy na średniej patelni z odrobiną oleju. Na gotowym naleśniku układamy miseczkę lub talerzyk i wycinamy koło ostrym nożem, tak aby naleśniki były równe i tej samej wielkości. Gotowe koło smarujemy czekoladą i układamy połówki pianek, przykrywamy kolejnym naleśnikiem z czekoladą i piankami. Na wierzch układamy ostatni naleśnik, dekorujemy i miś jak żywy;)

 

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
Tagi: Haribo
09:37, gukinga , Desery
Link Komentarze (7) »
niedziela, 23 października 2011
Dyniowo-bakaliowe Czupurki

Mama i córka razem w kuchni to najlepszy przepis na doskonały podwieczorek;)

Składniki:
  • 150 g margaryny Kasia
  • 300 g mąki
  • 2 łyżki kakao holenderskiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 150 g dyni
  • 4 łyżki siekanych orzechów (włoskie, arachidowe, laskowe)
  • 3 łyżki krojonych suszonych moreli
  • szczypta soli
  • Jadalne cukrowe oczy do dekoracji wypieków Wilton

Kasię rozpuścić z miodem (2 łyżki) i ostudzić, a mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Ubić jajka i połączyć je z mlekiem i Kasią z miodem, następnie pomału dodawać mąkę, orzechy (2 łyżki) i morele, delikatnie mieszać. Do foremek na muffinki nakładamy łyżkę ciasta, a na wierzch wiórki dyniowe (dynia obrana falistą obieraczką) miód i orzechy. Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 15-20 min
 

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
poniedziałek, 10 października 2011
Król Lew czyli czekoladowe tartaletki z dynią:)


Hakuna matata, jak cudownie to brzmi. Hakuna matata, to nie byle bziiik! Już się nie martw, aż do końca twych dni! Naucz się tych dwóch radosnych słów: Hakuna Matata!

Hakuna Matata, to znaczy nie martw się:) Bądźcie szczęśliwi i pieczcie Króla Lwa;)

Składniki:
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia lub masła
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao holenderskiego
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • kawałek dyni
  • przyprawa do jabłecznika lub cynamon

Dodatki: złote perełki, czekoladowy pisak do dekoracji



Margarynę, cukier, żółtko, kakao i mąkę zagniatamy na jednolita masę, następnie odstawiamy ciasto do lodówki na 30 min. Nakładamy ciasto do foremek, a do środka wciskamy wycięty dyniowy krążek, który smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do jabłecznika. Tartaletki pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach. Gotowe dekorujemy czekoladowym pisakiem i złotą perełką. Smacznego i Hakuna Matata:)



Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



niedziela, 02 października 2011
Żelkowe koreczki dla księżniczki


Żelkowe koreczki to wspaniały niedzielny deser dla małej księżniczki:)

Składniki:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 jabłko
  • pól szklanki malin
  • cukrowa posypka
Galaretkę rozrabiamy w 200 ml wody (na opakowania powinno być 500 ml wody), wtedy jest bardziej zwarta, kiedy wystygnie przelewamy ją do pojemniczków na lody lub do wąskiej szklaneczki i odstawiamy do lodówki. Ściągniętą  galaretkę wyciągamy z pojemniczków, obtaczamy w cukrowej posypce i kroimy na talarki. Na galaretkę układamy kawałki jabłka i maliny, dekorujemy chorągiewkami. Smacznego:)

 


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



piątek, 30 września 2011
Limonkowe arbuzy na Dzień Chłopaka;)


Kiedy zobaczyłam kolorowe galaretki w cytrynowych skórkach blogerki BiteDelite, nie mogłam się oprzeć pokusie, aby stworzyć limonkowe arbuzy:) Jak sami widzicie inspiracje kulinarne czają się na każdym kroku;)

Składniki:
  • 3 limonki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 łyżeczki pestki z suszonego kiwi
Galaretkę rozrabiamy w 200 ml wody, więc będzie bardziej zwarta i słodsza. Limonki myjemy, kroimy na pól i wyciągamy cały miąższ, skórki należy opłukać i do środka nalać galaretkę, odstawić, aż lekko się ściągnie, posypać suszonymi pestkami kiwi lub sezamem i wstawić do lodówki. Gotowe limonkowe arbuzy kroimy na ćwiartki:)

Ps. Zmrożony miąższ z limonki będzie idealny do drinka, kiedy dzieci pójdą spać;)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



poniedziałek, 05 września 2011
Literkowe babeczki dla skrzata


Wraz z moimi dzielnymi skrzatami wybraliśmy się do ogródka na poziomki i maliny i już po 10 minutach wracaliśmy z pełną miseczką cudnie pachnących, smakowitych owoców, w sam raz na niedzielne babeczki:)

Składniki: 100g Kasi, 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 200 ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, fix do śmietanki, szklanka malin, szklanka poziomek, literki cukrowe.

Zagniatamy mąkę z Kasią, jajkiem i cukrem, odstawiamy wyrobioną kulkę na 30 min do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką i przekładamy do foremek na babeczki, ws
tawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min temp. 180-190 stopni, kiedy ciasto będzie złociste, wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix do śmietanki. Do babeczek układamy poziomki i maliny (3/4), przykrywamy bitą śmietaną i dekorujemy pozostałymi poziomkami i malinami oraz cukrowymi literkami. Smacznego:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



środa, 31 sierpnia 2011
Arbuzowo-truskawkowy staw z kaczuszką


Pyszny deser arbuzowo-truskawkowy zadowoli każdego małego smakosza:)

Składniki: 100ml śmietanki 30%, łyżka soku truskawkowego, kilka kostek arbuza, pianka jojo kaczka.

Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy sok, który nada ładny kolor, smak i aromat. Krem posypujemy arbuzem i dekorujemy kaczką:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


czwartek, 18 sierpnia 2011
Bananowe naleśniki




W smutny i deszczowy dzień zróbmy maluchom wesołe kinder party:) Wystarczy w naleśnik zawinąć dojrzałego banana, pokroić go w 2 cm paski, które spinamy kolorowymi patyczkami i dekorujemy winogronem oraz masą cukrową. Wesołej zabawy maluszki:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


środa, 17 sierpnia 2011
Owocowe gofry


Lato to cudowny czas świeżych, pachnących i soczystych owoców, a tym samym mnóstwo możliwości na wspaniałe desery dla naszych milusińskich. Dziś proponujemy owocowe gofry:)

Składniki: 2 jajka, pół łyżeczki soli, łyżeczka cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki mleka, 2 łyżki oleju, 3/4 szklanki mąki. Najpierw miksujemy jajka z solą na puszystą piankę, a następnie dodajemy pozostałe składniki, ciasto powinno być dość gęste. Gofry pieczemy na złoty kolor, a następnie dekorujemy śmietanką i owocami:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


wtorek, 09 sierpnia 2011
Bracia żelki w kąpieli serkowej


Moje maluchy uwielbiają żelki, często robię takie domowe z galaretki, albo soku i żelatyny. Takie żelowe stworki są z pewnością zdrowsze i do tego ile radochy:)

Galaretkę malinową (w przepisie na 500ml) rozrabiamy w 180 ml gorącej wody, dobrze mieszając, studzimy, kroimy np. w kostkę i mieszamy z serkiem waniliowym lub naturalnym. Pycha:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Poziomkowa ośmiornica:)


Składniki: Szklanka poziomek, szklanka gęstego naturalnego jogurtu, pół opakowania cukru waniliowego, dwie płaskie łyżki cukru, żelki jogurtowo-truskawkowe, cukierki na oczy i masa cukrowa na buźkę.

Poziomki posypujemy cukrem i rozgniatamy widelcem, mieszamy z jogurtem i wkładamy do zamrażarki. Co pół godziny masę należy przemieszać, aby lody były gładkie i kremowe. Gałkę loda nakładamy na miseczkę i dekorujemy, tworząc wesoła ośmiornicę lub innego lodowego zwierzaka;)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


piątek, 29 lipca 2011
Biedroneczki z masą krówkową i daktylami:)
Składniki:1/2 kg mąki, 100 g drożdży, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 2 żółtka, 1/2 kostki Kasi, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli
Masa krówkowa: rozpuszczamy opakowanie krówek w 50 ml śmietanki

Roztapiamy Kasię i studzimy. Z kilku łyżek ciepłego mleka, drożdży, cukru i soli robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ubijamy jajka, dolewamy resztę mleka, rozczyn, wsypujemy mąkę i zarabiamy ciasto. Na koniec dolewamy Kasię i dalej klepiemy ciasto. Odstawiamy ciasto na ok. 20 min. aż podrośnie. Następnie wykładamy je na blat wysypany mąką i formujemy prostokąt, nakładamy masę, zawijamy w ślimaka i odcinamy ok. 2 cm kawałki, które układamy na formie, dekorujemy pokrojonymi suszonymi daktylami, pędzlujemy żółtkiem z mlekiem i wstawiamy na 40 min. do piekarnika. Wesołe buźki robimy z masy cukrowej. Smacznego:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


czwartek, 28 lipca 2011
Wesołe szaszłyki


Składniki: Pianki Marshmallow GRILL & PARTY, jabłko, banan, cukierki m&m's, kolorowa posypka

Wystarczą pianki, owoce i patyczki do szaszłyków, aby powstały wspaniałe grillowe ludki:) Nasze z braku pogody zrobiliśmy w kuchni nad palnikiem, dzieciaki były zachwycone:)))

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com