sobota, 19 listopada 2011
Gorące raczki

Idzie rak, nieborak, jak uszczypnie... to go zjemy;)

Gorące raczki to szybka i pyszna przekąska idealna na kolację dla małego zucha:)

Składniki:
3 parówki
6 paseczków ciasta francuskiego (około 1cm/3 cm)
ketchup
sałata

Parówki dzielimy na pół i nacinamy z obu stron, ale nie do końca, aby się raczki nie rozpadły. Każdą parówkę owijamy na środku paseczkiem ciasta francuskiego i zapiekamy około 10 min w temp. 200 stopni, aż ciasto będzie miało złoty kolor:) Podajemy z ketchupem i sałatą. Smacznego:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
środa, 09 listopada 2011
Domino pizza:)


Hej, maluchy czas na kolację:) Domino pizza to nasza propozycja na wesołą zabawę i pyszne jedzonko;)

Składniki:
50g drożdży (pół kostki)
łyżka oleju
pół szklanki mleka
około szklanki mąki
8 pieczarek
100g tartego sera, 
70g koncentratu pomidorowego 30% (1 puszeczka lub pół słoika) oregano, bazylia, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru

Dodatki: 4 plastry sera żółtego, my użyliśmy marmurek, czarne oliwki, szczypiorek

Rozrabiamy drożdże, sól, cukier i łyżkę mąki w 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na 20 min, a kiedy rozczyn urośnie dodajemy pozostałą część mleka, olej i mąkę. Zarabiamy ciasto, wykładamy na blat i podsypując mąką wyrabiamy spód do pizzy wielkości dużej blachy lub dwa mniejsze okrągłe. Ciasto wykładamy na formę, smarujemy koncentratem, posypujemy bazylią i oregano, następnie układamy pokrojone w plasterki pieczarki i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika na 20-30 min w temp. 180 stopni. Brzegi pizzy powinny być rumiane, wtedy z pewnością będzie dobrze upieczona. Gotową gorącą pizzę kroimy na domino ok. 2/4 cm i przykrywamy małym plasterkiem sera, który ładnie się przyklei do gorącej pizzy. Domino dzielimy na pół szczypiorkiem, a kropeczki robimy z oliwek i gotowe:)
Podajemy z ketchupem lub sosem majonezowym.

Wesołego grania;)

 

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
piątek, 04 listopada 2011
Kosmici atakują;)


Mój brat wciąż czyta o kosmitach
Gwiazdach, planetach i orbitach
O niczym innym nie chce słyszeć
Nawet do UFO listy pisze
Wreszcie zasłużył na nagrodę
I latający ujrzał spodek
Bo wylądował dziś w ogródku
Pojazd zielonych ufoludków

Zielone włosy, zielone butki
Całe zielone są ufoludki

Uwielbiamy Fasolki i ich piosenki:) Dziś polecamy zielone ufoludki:)

Składniki:
3 wafelki Vafini
3 łyżki sałatki jarzynowej
3 łyżki drobnego groszku

Dodatki: gotowane jajko, a w zasadzie biało na oczy oraz świeży ogórek na kończyny i buźki;)

Smacznego!


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
czwartek, 20 października 2011
Lasagne piccolo czyli włoskie menu dla malucha


Uno, due, tre dziś na obiad lasagne piccolo:) Moje maluchy chętnie poznają nowe smaki, a ja staram się każdego dnia przybliżać im tradycyjne dania kuchni z różnych stron świata:)
Lasagne to pyszne i proste danie, jednak warto trochę zmodyfikować oryginalny przepis, tak aby był przyjazny dla malucha:)  My tradycyjny makaron lasagne zastąpiliśmy łazankami, a duże naczynie żaroodporne małymi silikonowymi foremkami do babeczek:) 

Składniki na 6 porcji:
  • 150 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1/2 cebulki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • garść makaronu łazanki
  • garść tartego żółtego sera
  • szczypta bazylii, oregano, soli i pieprzu
  • 2 łyżki masła
 

Na oleju smażymy posiekaną drobno cebulkę i mięso, następnie doprawiamy i wlewamy koncentrat z odrobina wody lub sok pomidorowy, tak aby lekko poddusić mięso, kiedy woda nieco odparuje odstawiamy do wystudzenia.

Silikonowe foremki lub małe naczynka żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę ugotowanych łazanek, posypujemy startym serem, na to mięso i powtarzamy:) Ostatnią warstwę układamy z makaronu z odrobina masła na wierzchu (foremki są zbyt małe, aby na wierzchu dodać sos, a poza tym tak jest szybciej;)

Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i listkiem bazylii w roli włosów;) Wprawdzie maluchy bazylii nie zjedzą, ale warto aby poznały jej wspaniały zapach. Smacznego:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
piątek, 14 października 2011
Warzywne żelki:)


Dziś na kolację warzywne żelki:) chociaż można by powiedzieć po prostu galat, ale młodzi kucharze mają własne nazewnictwo i tak jest z pewnością ciekawiej, a potrawy z przyjazną nazwą szybciej znikają z talerza;)

Składniki na 6 porcji:
  • 1 gotowane udko z indyka
  • 3 kwiatki brokuła
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 marchewki
  • 1 ogórek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • czarne oliwki na oczy
Udko z indyka i marchewkę gotujemy w rosole, z wywaru robimy dowolną zupę, a mięso i marchewki studzimy, a następnie kroimy. Do silikonowych foremek lub małych miseczek układamy plasterki oliwek i pół plasterka marchewki, a następnie warstwę mięsa, ugotowanych brokułów, kukurydzę i marchewkę, wszystko zalewamy wystudzoną rozpuszczoną żelatyną i odstawiamy do lodówki. Smacznego!



Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



wtorek, 20 września 2011
Szaleni naukowcy Pieczarkini;)


Szaleni naukowcy Pieczarkini, z nimi nie można dyskutować, trzeba ich szybko zjeść;)

Składniki: 6 dużych pieczarek, 1 papryka czerwona, 1 mała cebulka, 1 jajko, 1 łyżka bułki tartej, 100 g tartego sera gouda, sól, biały pieprz, 1/2 kostki bulionu grzybowego, 3 pomidorki koktajlowe, 3 oliwki czarne bez pestki, 3 oliwki zielone z papryką.

Oddzielamy nóżki od kapelusza pieczarki. Nóżki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju, kiedy będą już miękkie doprawiamy i zestawiamy z ognia, wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą.  Farsz przekładamy do kapeluszy pieczarek i układamy je na patelni, zalewamy bulionem grzybowym do połowy wysokości i dusimy pod przykryciem ok 20 min, na koniec posypujemy startym serem. Układamy połówki pomidorka i dekorujemy plasterkami oliwek. Smacznego mali naukowcy;)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



poniedziałek, 19 września 2011
Parówkowa mumia


Parówkowa mumia to kolejna propozycja na pyszną przekąskę z ciasta francuskiego, a jej wykonanie jest tak proste, że maluchy chętnie pomogą w przygotowaniu:)

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 10 cienkich parówek, sałata, ketchup

Ciasto dzielimy na 10 części, a każdą z nich na paseczki o szerokości 6-8 mm. Parówki obieramy z osłonek i owijamy paseczkami z ciasta francuskiego, tak aby cała parówka była zakryta, z wyjątkiem małej szpary na oczy. Mumie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy na złoty kolor ok. 15 min. Podajemy z sałatą i ketchupem. Smacznego!


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



sobota, 10 września 2011
Serowe cukierasy


Nie wszystko złoto co się świeci, ale i nie każdy cukierek musi być słodki;)
Wraz z córcią zastanawiałyśmy się, co jeszcze można wyczarować z ciasta francuskiego i wyszły nam serowe cukierasy:) Idealna forma i wielkość do małej buźki, a i pasują do wielu dodatków: barszczu, ketchupu, sosów, mizerii itd. Proste i pyszniutkie, gorąco polecam:)))

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, ketchup, ser mazdamer

Ciasto kroimy na kwadraty ok 3cm, na środku smarujemy ketchupem, nakładamy kosteczkę sera i zawijamy jak cukierek. Pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor.

Opakowanie ciasta francuskiego możemy podzielić na 2-3 porcje, z części zrobić cukierasy, a z pozostałej np. ciasteczka z brzoskwiniową marmoladką:)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



piątek, 26 sierpnia 2011
Kalafiorowe afro


Kalafiorowe afro to wspaniała przekąska dla malucha, chrupiąca, sycąca i smaczna:)

Składniki: mały kalafior, mąka, jajko, bułka tarta, olej, sól, biały pieprz, curry.

Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy i studzimy, następnie oprószamy go lekko mąką, obtoczamy w roztrzepanym jajku z solą, pieprzem i curry, a potem w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor i wykładamy na papierowy ręczniczek, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kalafiorowe afro podajemy z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


niedziela, 14 sierpnia 2011
Sałatkowe ludki


Bardzo często piekę kruche spody do babeczek, zarówno te słodkie do kremów i bitej śmietany, jak i słone do farszu i sałatek.

Dziś prezentuję babeczki z sałatką kurczakową:)

Składniki: Gotowana pierś z kurczaka, gotowana marchewka, kukurydza z puszki, majonez.

Moje dzieciaki uwielbiają sałatkowe ludki:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


czwartek, 04 sierpnia 2011
Królewskie sakiewki mięsne


Farsz: gotowaną pierś z kurczaka wraz z warzywami z rosołu mielimy przez maszynkę lub blenderem. Na patelni podsmażamy posiekaną małą cebulkę i 5 pokrojonych drobno pieczarek, łączymy farsz i odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto: 40g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 1 i 1/2 szklanki mąki, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soli, łyżeczka cukru.
Drożdże, sól, cukier, połowę ciepłego mleka i łyżkę maki rozrabiamy i odstawiamy na 20 min. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto, a w zasadzie zaklepujemy:)
Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy koła, przekładamy je do foremek na muffiny, nakładamy do środka farsz i zakręcamy sakiewki. Pieczemy je w temp. 180 stopni na złoty kolor tj. 20-30 min.

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com


poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Pizza Pacman


Składniki: 40g drożdży, łyżka oleju, pół szklanki mleka, około szklanki mąki, 6 dużych pieczarek, 15 dag tartego sera,  70g koncentratu pomidorowego 30% (1 puszeczka lub pół słoika) oregano, bazylia, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, a do dekoracji: 2 plastry sera topionego, czarne oliwki, pomidorek i porzeczki.

Rozrabiamy drożdże, sól, cukier i łyżkę mąki w 1/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego) odstawiamy na 20 min, a kiedy rozczyn urośnie dodajemy pozostałą część mleka, olej i mąkę. Zarabiamy ciasto, wykładamy na blat i podsypując mąką wyrabiamy placek wielkości blachy, moja ma 30/25 cm i ciasta jest w sam raz:) Ciasto wykładamy na formę i smarujemy je koncentratem, posypujemy bazylią i oregano, następnie układamy pokrojone w plasterki pieczarki i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika na 20-30 min w temp. 180 stopni. Brzegi pizzy powinny być rumiane, wtedy z pewnością będzie dobrze upieczona. Na gorącej pizzy układamy planszę dla pomidorowego Pacmana:)))

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com