środa, 23 listopada 2011
Zespół reggae


Niedawno Ania zapytała co to znaczy reggae, odpowiedziałam jej, że to taki rodzaj muzyki, ale dzieci lubią drążyć temat:) Córcia poprosiła, żebym coś zaśpiewała po reggowemu;) Bardzo mnie tym rozbawiła, odpowiedziałam, że nie umiem śpiewać takiej piosenki, za to możemy coś ugotować w stylu reggae:) Jak widać inspiracje kulinarne czają się na każdym kroku:)

Składniki (na 4 porcje):
4 jajka
porcja makaronu spaghetti
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka mąki
50 ml mleka
cebula dymka
cienki szczypiorek
2 pomidorki koktajlowe
1 łyżka oleju

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę, a kiedy już się zeszkli dodajemy masło i mąkę. Jak przy sosie beszamelowym dolewamy mleko energicznie mieszając, aby nie powstały kluski:). Gotujemy makaron, a następnie łączymy go z sosem, doprawiamy sola i pieprzem. Do silikonowych foremek lub małych miseczek nakładamy makaron, do środka wkładamy ugotowane jajko na twardo, szczypiorkowe dredy przykrywamy czapką z połówki pomidora i gotowe:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
czwartek, 17 listopada 2011
Klusie dyniusie


Klusie dyniusie to wesoła dyniowa propozycja na jesienny obiadek:)

Składniki:
3 ziemniaki
100g dyni pomarańczowej
1 jajko
3 łyżki mąki kartoflanki
1 łyżka mąki tortowej
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
łyżka masła
2 łyżki cukru pudru

Ugotowane ziemniaki zgniatamy przez praskę, dodajemy startą na drobnych oczkach dynię, jajko, sól i mąkę. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto konsystencji plasteliny. Rolujemy wałeczek, który kroimy na krążki, wtedy kluseczki będą równej wielkości. Każdy krążek ciasta formujemy w okrągłą kluskę, a palcem robimy dziurkę. Gotujemy je kilka minut w osolonej wodzie na małym ogniu, następnie gorące kluski wykładamy do miski z masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, lekko mieszamy i wykładamy na talerzyki. Smacznego!

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
sobota, 12 listopada 2011
Była sobie żabka mała:)


Była sobie żabka mała.
RE-RE, KUM-KUM, RE-RE, KUM-KUM,
która mamy nie słuchała.
RE-RE, KUM-KUM, bęc.

Na szczęście moje żabki słuchają mamy;)

Żaby z farszem

Składniki na 2 porcje:
1 pierś z kurczaka
4 łyżki duszonych na maśle z cebulką maślaków lub pieczarek
2 plastry sera
1 jajko
bułka tarta, olej, sól i pieprz

Dodatki: 4 grube plastry ogórka, 4 rzodkiewki

Pierś z kurczaka podzielić na dwie części, rozbić, doprawić solą i pieprzem, z jednej strony kotleta położyć plasterek sera i farsz grzybowy, przykryć drugą stroną rozbitej piersi i zlepić brzegi. Nasze sakiewki obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy pod przykryciem na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W gotowych sakiewkach ścinamy jeden brzeg, tak aby farsz był widoczny, układamy ja na plasterkach ogórka, dodajemy oczy z rzodkiewki i gotowe:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
środa, 02 listopada 2011
Wesoły Fabio czyli śródziemnomorskie klimaty


Dziś polecamy obiadek w stylu włoskim:) Pokazanie najmłodszym innych kultur i zwyczajów to wspaniała zabawa. Moje maluchy z ciekawością oglądały obrazki w książce z włoskimi potrawami, były również zaskoczone, że oliwki rosną na drzewach i można z nich wycisnąć oliwę:)

Wesoły Fabio, składniki na 2 porcje:

2 gniazdka makaronu
4 oliwki czarne
4 oliwki zielone
1 papryka z oleju
8 paluszków surimi
2 pomidorki koktajlowe
4 grube plastry ogórka
oliwa z oliwek
czosnek
sól i biały pieprz

Ugotować makaron, przełożyć go na patelnię z łyżką oliwy z oliwek, dodać pokrojone oliwki, ząbek czosnku, paprykę z oleju i 3 paluszki surimi, doprawić solą i pieprzem. Ozdobić pozostałymi paluszkami, ogórkiem i pomidorkiem. Smacznego!

Ciekawostka:Pinokio to najsławniejszą włoską bajkę dla dzieci:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
środa, 19 października 2011
Tańczące kurczaki


Tańczące księżniczki, tańczące kucyk, wszyscy dziś tańczą, więc nasze kurczaki również wybierają się na bal;)  Panny kurczak, zaprezentują się w sukienkach z najnowszej jesiennej kolekcji;)

Składniki:
  • 2 pałki z kurczaka
  • szczypta soli, pieprzu, papryki i curry, olej
Dodatki: serwetki na balowe suknie, wstążeczka, oliwki - oczy, ogórek - kapelusz, rzodkiewka - usta

Mięso doprawiamy i obsmażamy na oleju z obu stron, a następnie dolewamy trochę wody i dusimy ok 20 min, aż woda odparuje. Ciepłe pałki ubieramy w suknie balowe i gotowe;)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com
sobota, 15 października 2011
Chatka Puchatka


Kubuś Puchatek jak na 90-letniego misia wygląda świetnie, ciekawe czy to zasługa miodku, czy miłości milionów małych i dużych na całym świecie:)
14 października 1921 roku w Londynie ukazała się książka
Alana Milne "Kubuś Puchatek" i tak rozpoczęła się kariera małego pluszowego misia:)))

Chatka Puchatka to krem z cukinii i brokułów z wesołą grzanką

Składniki:
  • 1l rosołu z indyka
  • 4 kwiatki brokuła
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 łyżki śmietany
  • chleb na grzanki
  • pietruszka na trawę;)
  • sól i pieprz
Do rosołu dodajemy małe kawałki brokuła i pokrojoną w kostkę cukinię, gotujemy około 20 min, aż warzywa będą miękkie, wszystko miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką śmietany. Podajemy z grzanką, pietruszką i obłoczkami śmietankowymi. Smacznego:)

Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com

poniedziałek, 10 października 2011
Klaun Kiri


Kto to taki? To wesoły klaun Kiri:)
Razem z Kirim i jego przyjaciółmi, papużką Pipelette, kocurem Ratibus i akrobatka Laurą odkryjemy  kolorowy świat cyrku i przeżyjemy mnóstwo niesamowitych przygód.

Składniki na 2 porcje:
  • 2 jajka
  • 6 listków sałaty
  • słodka mała papryczka
  • pół puszki groszku
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 2 plastry gotowanych buraczków

Dodatki: oliwki, koncentrat pomidorowy, majonez

Na patelni robimy sos beszamelowy tj. rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mleko, szybko mieszamy, aby nie powstały grudki, dodajemy pół puszki groszku, doprawiamy sola i białym pieprzem. Na drugiej patelni smażymy jajko sadzone w serduszkowej foremce. Na talerzu układamy sałatę, jajko, groszek i muchę z buraczka, czapkę z połowy papryczki, nos smarujemy koncentratem pomidorowym, a oczy tradycyjnie z czarnej oliwki:) Smacznego!


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com




źródło: minimini.pl

czwartek, 06 października 2011
Panna Pancake;)


Bardzo lubimy pancake i naleśniki, szczególnie te na słodko, kiedy możemy je udekorować własnoręcznie zebranymi malinami i poziomkami z naszego ogródka:)

Składniki na 2 porcje:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • mały kawałek dyni (lub pół jabłka)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Dodatki: owce np. maliny i poziomki, cukierki m&ms, owocowa polewa do lodów i deserów lub sok, cukrowe pisaki

Jajka z solą ubić, aż będą puszyste, dodać mleko, śmietankę, startą dynię i cukier, ubijać jeszcze minutkę, następnie dodać mąkę i sodę, wymieszać delikatnie. Smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowy pancake dekorujemy owocami i polewą.

My ciasto smażyliśmy w serduszkowej foremce na jajko sadzone:) Smacznego!


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



środa, 05 października 2011
Domowy fast food


Nie taki fast food straszny jak go opisują, pod warunkiem, że to fast food domowy;) Wraz z maluchami zrobiliśmy sobie dzień fast fooda, były frytki i hamburger z cukinią, a do tego wesołe pomidorki, brokuł i pajęczyna na ketchupie:) Kilka dni wcześniej kupiłam małe zabaweczki i tak stworzyliśmy pyszny kinder zestawy z niespodzianką;)

Składniki na 2 porcje:
  • 150 g mięsa mielonego z łopatki
  • 4 plastry żółtej cukinii
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 kwiatki brokuła
  • 2 liście sałaty karbowanej
  • 2 porcje ketchupu
  • 1 jajko
Dodatki: sól, pieprz, papryka, bułka tarta, olej, masło, oliwki, rzodkiewka

Mięso mielone, oczywiście najlepsze to takie, które sami zmielimy, ale można je również zmielić w sklepie mięsnym. Świeże mielone poprawiamy solą, pieprzem i papryką, dodajemy jajko i odrobinę bułki tartej, mieszamy i formujemy kotleciki, które smażymy na oleju. Cukinię lekko solimy i dusimy na maśle, brokuł gotujemy, a frytki smażymy na złoty kolor. Wszystkie produkty układamy na talerzu w wesoła i smaczną kompozycję:)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



poniedziałek, 03 października 2011
Jesienna myszka


Dla naszych pociech wszystko jest takie niezwykłe:) zachwycają się czerwonymi liśćmi, słodkimi orzechami, pękatymi kasztanami i okrąglutką dynią:) Jesień to całkiem fajna pora roku, wystarczy myśleć pozytywnie i cieszyć się jak dziecko:)))

Składniki na 2 porcje:
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 porcje makaronu spaghetti
  • 1 pieczarka
  • pół cebuli
  • łyżeczka masełka
  • dwie łyżeczki śmietanki słodkiej
  • pół łyżeczki mąki
  • 1 łyżka oleju 
  • sól, pieprz
Na oleju smażymy fileta z kurczaka, dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojona w kostkę pieczarkę dusimy pod przykryciem. W między czasie gotujemy makaron, który później łączymy z filetem i pieczarką. Doprawiamy solą i białym pieprzem, dodajemy masło i śmietankę z mąką oraz odrobiną wody, dusimy jeszcze 5 min.

Wykładamy makaron, a na nim filecik, dodajemy uszy z buraczków, oczy i nosek z oliwek i gotowe. Smacznego:)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



czwartek, 29 września 2011
Mniam cars czyli autka obiadowe


Mój synek uwielbia Auta, razem oglądamy film, praktycznie to znamy go już na pamięć;) i organizujemy wyścigi w przedpokoju, bo na panelach autka śmigają jak szalone. Już kilka razy obiecywałam maluchom, że będzie obiadowe autko i słowa dotrzymałam;)

Składniki na 2 porcje:
  • mały filet z kurczaka,
  • 2 porcje makaronu kolanka,
  • kilka kwiatków brokuła
  • 1 żółta cukinia
  • oliwki, ser gouda, oliwa, łyżka masła, sól, pieprz, bazylia.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni smażymy filet z kurczaka, dodajemy brokuł, doprawiamy sola, pieprzem, bazylią i dusimy pod przykryciem, na koniec dodajemy makaron i łyżkę masła. Kiedy brokuł będzie miękki potrawa jest gotowa:) Dekorujemy serem, usmażonymi krążkami cukinii oraz oliwkami.

Smacznego mali rajdowcy;)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



wtorek, 27 września 2011
Król Julian i zwierzaki


Uwielbiamy Króla Juliana z serialu "Pingwiny z Madagaskaru" 
Człowieki! Uwaga, będę przemawiał! Jedzcie makaron z owocami bo jest smakowity;)

Składniki: makaron zwierzątka, maliny, poziomki, serem waniliowy, melon, pisaki cukrowe.

Prosty i super szybki przepis, gotujemy makaron, a następnie łączymy go z malinami, poziomkami i serkiem.

"Nie musicie dziękować. Wystarczy mnie wielbić na klęczkach"- Król Julian

i jak go tu nie kochać;)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com




piątek, 23 września 2011
Paprikomarchewki na pożegnanie lata


Małe, słodkie, pomarańczowe papryczki, kiedy moja córcia zobaczyła je po raz pierwszy powiedziała, że wyglądają jak grubaśne marchewki, tylko bez tego koperku na górze;) i to była inspiracja do stworzenia paprikomarchewki. Mnóstwo koloru, smaku i chrupania, wesoły zestaw obiadowy dla naszych zajączków w sam raz na pożegnanie lata:)

Składniki: dwie słodkie papryczki, 4 łyżki gulaszu (ja zrobiłam tradycyjny w sosie pieczeniowym z karkówki), 2 kwiatki brokuła, 3 ziemniaki, jajo, łyżka mąki tortowej i łyżka kartoflanki, sól, pieprz, olej.

    

Ucieramy ziemniaki, solimy, odstawiamy na chwilę, aż puszczą sok, który odcedzamy, a ziemniaki łączymy z jajkiem i mąką oraz szczyptą pieprzu. Smażymy na oleju na złoty kolor, wykładamy na ręczniczki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Papryczki faszerujemy mięskiem z gulaszem i zatykamy ugotowanym brokułem, podajemy z plackami ziemniaczanymi polanymi sosem z gulaszu. Smacznego!




Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



piątek, 16 września 2011
Dyniowe placusie


Koniec lata to spaniały czas dla dyniowych smakoszy:) To niezwykłe pomarańczowe warzywo jest cennym źródłem składników odżywczych, a dobrze przyrządzone będzie uwielbiane nawet przez Tadka niejadka;)

Składniki: kawałek dyni, 2 jajka, 4 łyżki mąki tortowej, pół łyżeczki przyprawy do jabłecznika, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru, olej, bita śmietana, maliny

Dynię kroimy w kostkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy, aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię, ugniatamy widelcem na pure, dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, mieszamy, smażymy małe placusie na złoty kolor, dekorujemy bitą śmietaną, malinami i kolorową posypką. Pycha:)


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



wtorek, 13 września 2011
Słoniowa fasolka


Słoniowa fasolka to sycące i smaczne danie:) Biała fasola jest bardzo zdrowa, to bogate źródło białka,  zawiera również lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Fasolę przed użyciem musimy namoczyć na 10-12 godzin, dzięki temu nie utraci ona podczas gotowania cennych witaminy i składników mineralnych. Połączenie fasoli, chudej kiełbaski i sosu pomidorowego będzie wspaniałą propozycją dla naszych milusińskich, a parówkowe słonie z pewnością wzmocnią apetyt:)

Składniki: 1/2 szklanki białej fasoli, 1 laska dobrej chudej kiełbasy, 300 ml sosu pomidorowego lub 2 łyżki przecieru, mała cebulka, sól i pieprz, szczypta majeranku, 2 parówki do dekoracji (sprawdzajmy zawartość mięsa w parówce, najlepsze są te z zawartością ok. 80%)

Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy posiekaną drobno cebulę i pół-plasterki kiełbasy. Dodajemy ugotowaną fasolę, wlewamy sos pomidorowy i przyprawiamy.

Podajemy ze słoniową parówkową rodzinką i bułeczką. Moje maluchy wprost przepadają za tym daniem:)))


Serdecznie zapraszamy na naszą nową stronę Dziecijedza.com



 
1 , 2